Hur en slipsten ska dras (och när det är dags att slipa sågen)

20180225_165658.jpg

Det var en gång en man som stod i skogen och höll på att såga ner ett stort träd. Han hade mycket bråttom och han sågade och sågade. Mer och mer muskelkraft fick han använda ju längre dagen gick. Jag borde slipa sågen, tänkte han. Men jag hinner inte.

Tre dagar senare stod mannen fortfarande i skogen. Han hade inte kommit särskilt långt.

Vad är det som du inte hinner med och som därför saktar ner dig och tar din energi? Vad är det för system du borde uppdatera? Praktiska saker du borde fixa? Saker du skulle kunna be om hjälp med, men som du inte riktigt har tid att förklara för någon annan utan tar tag i själv istället?

Kanske du skulle behöva göra någonting för att förbättra samtalskulturen i gruppen du leder, så att ni blir bättre på att hantera konflikter innan de hinner växa sig stora. Det skulle göra er mer effektiva och dessutom skulle ni må bättre. Men när ska ni ha tid med sådant?

Att fundera över sitt ledarskap hamnar ofta i kategorin “det vore säkert bra men det hinner jag nog inte med just nu”.

När väljer du att slipa din såg?

Om du känner igen den här berättelsen så är det kanske för att den inleder min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation.

Naturligtvis handlar den inte bara om ledarskap utan om all utveckling som kräver tid till reflektion. Den handlar om sådant som kräver att du tar dig tid att fokusera på det som är viktigt och inte bara på det som är bråttom.

Vad handlar berättelsen om för dig?

Podd #9 Konsten att vara en bläckfisk

leva gott #9 webb.png

I avsnitt nummer nio av podden Leva Gott pratar jag med Maria Estling Vannestål om hennes bok Lex Katarina. Det är ett samtal om otillräcklighet, stress, sorg och om att jonglera väldigt många bollar i luften samtidigt. Och om vikten av humor mitt i eländet.

Vi pratar också om konsten att skriva en roman som bygger erfarenheter från en tuff situation, om hänsyn till anhöriga och om att berätta sin egen berättelse utan att lämna ut mer av andras berättelser än vad som känns respektfullt. 

Och om vikten av att få känna igen sig i någon som har gått den stig (eller i alla fall en stig som påminner om den) som du vandrar just nu. 

Marias podd Drömmen om Målajord hittar du här. Lex Katarina kan du köpa på Bokus eller någon annan bokhandel. Läs den! 

Hoppas att du ska tycka om att lyssna till vårt samtal! 

Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tar med dig. Vad väckte samtalet hos dig? 

Utmana sina gränser – varför då?

bekvam-basta-jag.jpg

Vi har ju våra upptrampade stigar. Saker vi gör av gammal vana. Sådant som känns enkelt, bekvämt, hemtamt.

Och så finns det saker vi gör som är en bit utanför bekvämlighetszonen. Som tar lite extra energi och som kanske skrämmer oss en aning, men som vi gör ändå för att...

Ja, varför då egentligen?

I mitt jobb ingår det ganska ofta att stå på scen, på ett eller annat sätt. Att vara synlig, att ha allas blickar på sig. Nuförtiden tycker jag att det känns helt ok. Eller mer än så: för det mesta tycker jag till och med att det är väldigt roligt.

Jag har kommit över den där känslan jag hade i början, de där sabotörerna på axeln som viskade att jag inte var bra nog, att det kanske var farligt att kliva upp på den där scenen, att publiken skulle skratta åt mig eller (kanske ännu värre) ignorera mig och leka med sina mobiler hellre än att lyssna på mig. Den där gnagande känslan av fara som jag vet är ett tecken på att jag befinner mig på gränsen av vad jag är bekväm med.

Det är ju så med den där bekvämlighetszonen: den blir större ju mer vi utmanar gränserna. Om jag gör det som känns främmande och ovant tillräckligt mycket så upptäcker jag till sist att det nya territoriet inte känns så nytt längre, att det där som jag förut tyckte var läskigt eller främmande nu har blivit en ganska bekväm del av min repertoar.

Gränserna har flyttats. Jag känner mig hemma på scenen. Jag känner mig trygg med det jag ska framföra och jag litar på att de som lyssnar kommer att få med sig åtminstone några värdefulla guldkorn från det jag har att säga.

Nu är det nya saker som ligger alldeles utanför bekvämlighetszonen. Att prata med en videokamera till exempel, där jag inte kan få den kontakt med lyssnarna som jag är van vid. Det känns inte omöjligt, men ovant och ganska utmanande.

Jag gör det ändå, precis som jag i början klev upp på scenen trots oroskänslan i magen. Varför? För att jag vill någonting som är viktigt för mig, jag vill prata med många människor om frågor som verkligen betyder någonting för mig. Jag vill ha kontakt med alla er som också brinner för ledarskap, engagemang, att vara en god kraft, att göra skillnad. Därför är det värt känslan av att vara obekväm, obehaget i att bryta ny mark.

Jag fortsätter att utmana mig själv när jag märker att gränsen för min bekvämlighetszon är i vägen och hindrar mig från att vara mitt bästa jag och göra den skillnad jag vill göra.

Det finns många andra saker jag är obekväm med eller rädd för. Att bada utomhus när det är kallt väder (alltså sådär kallt som det oftast är på sommaren i Sverige). Vilda djur som är alldeles för vana vid människor, som ekorrarna i parkerna i London som äter ur människors händer, tycker jag är mycket obehagligt. Jag är obekväm med de flesta idrottsformer också.

Måste jag möta alla dessa rädslor eller obekvämligheter? Nix pix. Det är en av de allra bästa sakerna med att vara vuxen tycker jag: att jag bestämmer själv vad jag vill träna på. Och så länge som de otäcka ekorrarna i Londons parker inte hindrar mig från att förverkliga mina drömmar och komma till min rätt som människa så går jag hellre en omväg än bokar in tid för fobi-terapi. Jag har nämligen andra gränser som jag hellre vill ägna min energi åt att utmana.

Om vi vill göra skillnad och verkligen använda de styrkor vi har, om vi vill känna oss levande och vara en god kraft, så behöver vi ibland göra saker som vi upplever som ovana, besvärliga, kanske skrämmande. Vi behöver tillåta oss att vara rädda och ändå ta de steg vi behöver för att nå våra mål. Vi behöver acceptera att det ganska ofta är obekvämt att förändra.

Men det finns inget självändamål i att tänja på alla möjliga gränser bara för sakens skull. Du bestämmer vilka av dina inre krokodiler du väljer att möta just idag. Och vilka som gott kan ligga där i godan ro och muttra för sig själva.

Ett verktyg för styrelsens kickoff

En av de projekt som jag lägger mycket tid på just nu är att färdigställa ett material som jag kallar “workshop-kit för styrelser”. Det är ett antal mycket korta föreläsningar med tillhörande arbetsmaterial som ideella styrelser kan använda på egen hand, som ett alternativ till att anlita mig för att hålla en workshop.

Det började med att jag skapade en webbkurs för styrelser för några år sedan. Feedbacken jag fick var tydlig: kursen var alldeles för omfattande och det var svårt för styrelserna att avsätta tillräckligt med tid för att genomföra den. Därför har jag delat upp kursen i mindre delar.

Dessutom insåg jag snabbt att det som styrelserna egentligen behövde inte var en kurs.

De behövde inte i första hand utbildas i styrelsekunskap utan få stöd att i att ta tag i de där viktiga diskussionerna om hur de skulle jobba tillsammans, hur de ville tolka uppdraget och sina roller inom styrelsen.

20180301_202821.jpg

Mitt första workshop-kit lanseras under mars och kommer att gå att köpa från min webbsida. Det är tänkt för styrelsens kickoff, avspark eller vad ni vill kalla den där workshopen som ni planerar in i början av styrelseåret för att lägga grunden för ett riktigt bra styrelseår. Själva materialet i workshop-kitet ligger i en lärplattform och ni betalar för en inloggning som ger er tillgång under en viss tid.

Med hjälp av föreläsningarna och övningarna som hör till så kommer ni överens om vilken slags styrelse ni vill vara, vad ni ser som styrelsens viktigaste uppgift och hur ni vill fördela ansvaret mellan er i styrelsen.

Sen går ni förmodligen iväg och äter glass, spelar kubb, klättrar i träd, äter en god middag eller vad ni nu gillar att göra, för att lära känna varandra och sätta tonen för er tid tillsammans i styrelsen. Men den biten får ni klara av på egen hand.

Min främsta tanke med workshop-kitet är att ge dig som är ordförande lite hjälp på traven.

Jag vet hur mycket det är som ska göras och planeras i början av ett styrelseår. Du kan så klart planera en bra kickoff för styrelsen själv utan problem, men här får du en färdig mall att följa och slipper uppfinna hjulet på nytt.

Dessutom innebär workshop-kitet att du och jag hjälps åt med ledarskapet av workshopen. Jag finns på plats, om än inte irl så i alla fall i inspelad form, där jag guidar er steg för steg genom workshopen. Då kan du delta mer helhjärtat i övningarna tillsammans med resten av styrelsen.

Vill du ha ett mail när workshop-kitet är klart att beställa? Skriv upp dig på nyhetsbrevslistan, längst ner på den här webbsidan.

Vilken skillnad vill du att ni ska göra som styrelse, det här året? Hur kan du som ordförande bidra till att skapa förutsättningar för det? 

Vill du dela det här inlägget, till exempel på Facebook? Klicka på "Share" under inlägget. Tack!

Alchemy – the power of leading together (intro på svenska)

Most of this blogpost is in English, but first an introduction for my Swedish speaking tribe:

En stor del av mitt jobb går ut på att hålla workshops, föreläsningar och utbildningar. Målgruppen är oftast ledare i idéburna, värdestyrda och/eller ideella organisationer. Ibland handlar det istället om kreativa, passionsdrivna företagare. Den röda tråden är att ge inspiration, perspektiv, verktyg och tips som gör det lättare att göra skillnad och att samtidigt utvecklas och må bra som människa. Ledarskap för världsförbättrare, helt enkelt.

Ett av mina viktigaste beslut som företagare är att investera i gedigen utbildning och vägledning. Jag går hela tiden nya utbildningar och jag jobbar med coacher och mentorer som hjälper mig att välja medvetet hur jag vill använda de verktyg och förmågor jag har.

Jag har gått två internationella coachutbildningar. Först certifierade jag mig som Co-Active Coach och sedan gick jag grundkursen i Organization and Relationship Systems Coaching (ORSC) som handlar om att använda coachande verktyg för att arbeta med grupper, team och parrelationer. Jag har också kompletterat med en svensk utbildning i DuoCoaching som tillsammans med ORSC ger mig en bra grund när jag arbetar med att stötta personer som har ett delat ledarskap.

En av de allra roligaste, mest utvecklande och dessutom mest praktiskt användbara kurser jag har gått heter Alchemy. Det är en tredagarskurs i att leda i par, det kan vara workshops, utbildningar eller andra typer av övningar där ni är två personer som tillsammans leder en grupp.

Vanligtvis går Alchemy i London och den är väl värd resan dit. Men nu verkar det som att utbildningen faktiskt kommer till Sverige i höst. Coachen Martin Richards som kommer att stå värd för utbildningen bad mig och min kära vän och före detta kollega Therese Hagstedt att berätta om vad vi fick ut av utbildningen, för dem som funderar på att gå den.

Här kommer vårt svar. Det blev visst en hel liten uppsats. Håll tillgodo!

Vill du gå Alchemy? Mer information finns här.

Vill du ställa frågor till mig, om Alchemy eller om någonting annat? Maila mig gärna.

This is why we recommend Alchemy

In 2010 me and my good friend and former business partner Therese Hagstedt (although Therese called herself Anna back then) took Alchemy in Stockholm. Our leaders were Jim Patterson and Lori Shook, who were also the creators of Alchemy.

Therese and I also arranged Alchemy in Stockholm in 2012 together with Lotta Wretblad and Lisbeth Hedberg, again with Lori and Jim as leaders. We also assisted Lori and Jim during the course.

We have so much gratitude for Jim and Lori. Alchemy challenged us to step into our leadership and our partnership in a way that profoundly impacted us, as business partners and front of the room leaders, but also in the work that each of us do as individual coaches, facilitators and leaders up to this day.

Jim passed away in 2015 and is deeply missed in the community. This testimony of what Alchemy has meant for us, is our way of tributing him, as well as sending much love and support to Lori, and to all the other partners that keep spreading this work.

 Therese Hagstedt and me, summer of 2012 or so.

Therese Hagstedt and me, summer of 2012 or so.

When we attended Alchemy as participants in 2010, we had just finished ORSC, core curriculum. ORSC stands for Organization and Relationship Systems Coaching and is an advanced training program för coaching relationships, groups and teams. We are also Certified Co-Active Coaches.

We had just started a business together, delivering group work and leadership training to organizations. Since then, we have gone separate ways business-wise, but still support each other in business and in life.

These were our expectations and reasons for taking Alchemy:

First of all: We knew that the course would be incredible because it was part of CRR Global (founder of ORSC) and because Jim Patterson and Lori Shook who created Alchemy were both extremely inspiring and skilled leaders.

We were looking for a framework, a model on how to plan out and deliver a workshop with a group. We had lots of methods and skills. We needed a way to deliver them in a way that made sense for us and for the group we would work with.

We were at the starting point as business partners and as co-leaders. Lisa had precious experience with leading workshops and Therese’s experience was in coaching individuals. It was time for us to find common ground, a leadership style that worked for both of us together, we needed to design our way to co-lead.

We also wanted to get more experience and skills as workshop leaders, we wanted to step into the role as a leader, not only with individual clients but with groups and teams.

We had high expectations for this course. Yet it was so much more useful than we could ever imagine. Both of us have attended many courses in different subjects over the years, and there is no course or training that is so easy to recommend.

Some of the skills and insights we got from attending Alchemy

We learned a simple yet powerful framework – which was exactly what we were looking for. It’s a framework that makes sure that the learning we deliver really lands with the participants and that they know what action they are going to take based on the insights they got.

This completely changed how we deliver workshops and training. It’s so much easier now, to plan out the work we do with groups and teams, whether it’s a team building workshop, leadership training or group coaching. We both still use this framework all the time.

The framework and the language that Alchemy provides also makes it easier to co-lead with someone, even if that person hasn’t attended Alchemy. Alchemy teaches you to talk about your content and your message in a way that makes it easier to share with someone.

We learned how to clarify and consciously use our “why”, our purpose, the deeper learning that we want to deliver. This makes all work we do so much more powerful.

As coaches we learn the important work of focusing on the clients agenda, instead of our own. The thing is: we are not “neutral” when we facilitate change. We do have an agenda, a stake. Especially when we work with groups. If we are unconscious of that agenda, it will impact our leadership anyway.

When we take a stand for what we believe in, our work suddenly becomes much more interesting and meaningful, for us and for our clients.

We discovered our impact as a leadership duo. The impact of two people co-leadership will always have a style of its own. In Alchemy you get to discover that style.

We found that we have different roles in our co-leadership and we discovered ways to use those roles and our differences to complement and support each other. Co-leading is so much easier and more fun after Alchemy. No detailed scripts anymore, no “you say this and then I say that”, but a framework and an alliance that makes it possible to co-create in the moment.

If you have been to any coaching courses within CTI (Co-Active Coaching) or CRR (ORSC) you already know what this kind of co-leadership looks and feels like when you are a participant. That fluid dance that looks so easy and effortless. There you have it: that’s Alchemy. It teaches you the dance.

We became better leaders. We learned how to “read” a group and understand what they need at a certain time. We learned ways to handle things that come up, how to meet different reactions from participants and how to recover if what you are doing isn’t working. How do I handle this situation, in a way that will serve the learning that I want to deliver? Alchemy gives you flexibility. It helps you adapt to different situations, different content, different groups, different co-leaders.

We also discovered our own individual style of leading. Not only how we do things, but how we impact a room just by being who we are. When you understand this, you have the power of choice as a leader.

You can use your personality in your leadership and you can choose what aspects of yourself to amplify. What does the group need from you right now? This part of the training is very concrete and constructive. You will get personal feedback.

What else do you need to know? Well, this.

The leaders makes Alchemy such a treat to attend. They are authentic, generous, super-skilled, completely present with you in the moment and they lead with a lot of humor and wit. You will get an insight into their co-leadership that is absolutely unique. Not only do they modell what they teach (and they really do), they also let you in on some of their leadership secrets.

Alchemy is not a series of lectures that you sit through. You will make lots of notes and listen with huge ears, but a lot of the time you will be on your feet practicing and getting the knowledge and the skills into your bones.

You do not have to be a coach to attend Alchemy. Anyone who wants to lead change, deliver workshops and train groups will benefit from Alchemy.

You do have to be open to experimental learning and have an open mind. Leave your old ways and previous learning at the door and be prepared to try on a style that you might not be used to. If you’re not prepared to be changed by this training, you’re only wasting your time.

Alchemy is not only a training in co-leadership. You will get most out of Alchemy if you want to learn co-leadership, and especially if you take the training together with your leadership partner, but the insights and skills that you get are worth gold in their own right, even if you always lead on your own.

Alchemy is advanced training. You will need some experience of leading workshops or training, and preferable some content that you usually work with, something that you can use as an example. You do not have to be an expert in workshop leading! But if you are, you will learn tons anyway. We have seen some of the best leaders we know get important insights during Alchemy.

So what are you waiting for? Go for it. We certainly would.

Lerhamn and Växjö, February 23, 2018,

Therese Hagstedt (www.hittadinvag.se) and Lisa Moraeus (www.lisamoraeus.se)

Vad är det som du "inte kan"?

Finns det något du har bestämt dig för att du inte kan, någonting som bara inte är din grej? Något område där du hellre litar på att någon annan har koll? På vilket sätt hindrar det dig från att kliva in i styrelsearbetet på allvar? 

Den här veckan jobbar jag med att få färdigt ett material som jag kallar “workshop-kit för styrelser”. Mer information om vad det är och hur det kan hjälpa er som styrelse att genomföra en bra start på styrelseåret kommer här på bloggen inom kort. 

Här kommer ett litet smakprov ur en av föreläsningarna som jag just nu håller på att redigera och som kommer att ingå i workshopkitet. (Jag är inte helt nöjd med färgerna i klippet, men jag pratar om en sak som påverkar de flesta av oss, så strunta i det så länge är ni snälla.) 

På ytan handlar det här klippet om styrelsens gemensamma ansvar för föreningens ekonomi. 

Men egentligen handlar det om att inte fastna i föreställningar om vad du kan och inte kan.

Det behöver inte handla om ekonomi, fast ganska ofta gör det faktiskt det.

"Sanningen" om att jag är "dålig på ekonomi" har jag fått göra upp med rejält. Inte bara genom mina ideella engagemang genom åren, i styrelser som har ansvar för rätt så mycket pengar. Idag driver jag mitt eget aktiebolag.

Om jag skulle vara kvar i föreställningen om att resultatrapporter och sådant är alldeles för komplicerat för mig så skulle jag leva väldigt farligt som företagare. Numera tycker jag faktiskt att det är en av de roligaste delarna av företagandet. Det skulle jag aldrig ha trott för tio år sedan, men jag gillar känslan av att pusselbitarna faller på plats och jag får grepp om flödet av pengar. 

20180215_123202.jpg

Att studera pengaflödet är ett perspektiv, ett sätt att följa och styra vad som händer, skapa möjligheter att göra skillnad och att förverkliga goda idéer. Oavsett om det gäller en ideell förening eller ett litet företag. 

De flesta av oss bär på ett gäng föreställningar om vad vi kan och inte kan, som begränsar oss om vi inte gör upp med dem. 

Vilken föreställning om vad du inte klarar tänker du släppa taget om?  

Vill du förresten ha ett mail när workshop-kitet är klart att beställa? Skriv upp dig på nyhetsbrevslistan, längst ner på den här webbsidan!

Podd #8 Vad önskar du 2018 – för dig själv och för världen?

Välkommen till årets första avsnitt av podden Leva gott! I podden samtalar jag med fem återkommande gäster om livet, om längtan efter att göra skillnad, om vad det egentligen innebär att vara en god människa, om vad som krävs för att vi ska känna att vi kommer till vår rätt, om hur vi hanterar vår känsla av otillräcklighet och andra stora och små ämnen.

Leva gott, avsnitt #8 (Soundcloud).png

Poddens titel är dubbeltydig: jag vill leva ett liv där jag trivs och mår bra och jag vill också leva på ett sätt som är gott för människor omkring mig och för planeten. 

I det här avsnittet presenterar jag alla mina fem återkommande gäster och ställer några frågor till dem, så här i början på året. Välkommen att lyssna! 

Tillåt mig presentera min eminenta podd-panel

Sara Norrby Wallin, processledare och moderator i sitt företag Bygga samarbete, med en omfattande verktygslåda där alltifrån styrkebaserat arbetssätt, acceptance and committement training (ACT), Non Violent Communication och Appriciative Inquiry får plats.  

Therese Hagstedt, certifierad coach som hjälper dig att Hitta din väg och inte minst att våga börja gå på den, steg för steg. Mitt viktigaste bollplank i företagsfrågor och min tidigare företagspartner.

Maria Estling Vannestål, författare, föreläsare, poddare, eldsjäl. Intervjuar människor som har tagit steget och följer in inre röst i podden Drömmen om Målajord

Fredrik Persson, kognitiv samtalsterapeut med mottagning i Stockholm. För mer information om hur det går till att gå i terapi hos Fredrik så skickar du ett mail till honom

Maria Ståhl, yogainstruktör som just nu bjuder in till nästa stora äventyr: en retreat i vackra Alperna i maj. Vill du följa med eller bara veta mer om hur yoga kan genomsyra livet? Maria finns på Yogatalk

Arbetsmaterialet som flera av oss använder vid årsskiftet varje år är skapat av Susanna Conway.

Min beskrivning av hur du kan planera ditt nya år hittar du här.

Och slutligen: här berättar Berit Ås om hur hon missförstod sin svenska kollega och därmed fick idén till att sätta ord på härskarteknikerna. 

Vill du veta när nästa poddavsnitt kommer? Skriv upp dig på mitt nyhetsbrev! Skrolla helt enkelt längst ner på sidan och lämna din e-postadress.