Hur en slipsten ska dras (och när det är dags att slipa sågen)

20180225_165658.jpg

Det var en gång en man som stod i skogen och höll på att såga ner ett stort träd. Han hade mycket bråttom och han sågade och sågade. Mer och mer muskelkraft fick han använda ju längre dagen gick. Jag borde slipa sågen, tänkte han. Men jag hinner inte.

Tre dagar senare stod mannen fortfarande i skogen. Han hade inte kommit särskilt långt.

Vad är det som du inte hinner med och som därför saktar ner dig och tar din energi? Vad är det för system du borde uppdatera? Praktiska saker du borde fixa? Saker du skulle kunna be om hjälp med, men som du inte riktigt har tid att förklara för någon annan utan tar tag i själv istället?

Kanske du skulle behöva göra någonting för att förbättra samtalskulturen i gruppen du leder, så att ni blir bättre på att hantera konflikter innan de hinner växa sig stora. Det skulle göra er mer effektiva och dessutom skulle ni må bättre. Men när ska ni ha tid med sådant?

Att fundera över sitt ledarskap hamnar ofta i kategorin “det vore säkert bra men det hinner jag nog inte med just nu”.

När väljer du att slipa din såg?

Om du känner igen den här berättelsen så är det kanske för att den inleder min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation.

Naturligtvis handlar den inte bara om ledarskap utan om all utveckling som kräver tid till reflektion. Den handlar om sådant som kräver att du tar dig tid att fokusera på det som är viktigt och inte bara på det som är bråttom.

Vad handlar berättelsen om för dig?