Poddavsnitt: Planner peace – att planera för sinnesro

May 13, 2022

Vad är egentligen planering, vad ingår i detta begrepp? Väldigt mycket, insåg jag när jag började skriva ner mina tankar inför avsnittet i podden Drömmen om Målajord som vi spelade in i veckan.

Du kan lyssna på avsnittet på Spotify eller i någon annan podd-app. Jag bäddar också in avsnittet längst ner i det här inlägget, ifall du vill lyssna direkt.

Drömmen om Målajord drivs av min kära vän Maria Estling Vannestål och är en podd om att följa sitt hjärta och sin inre kompass. Då och då bjuder Maria in mig och Sara Norrby Wallin till podden, för att reflektera kring en fråga eller en tanke. Detta inslag i podden kallar Maria för Poddklanen reflekterar.

Vad tänker du på när jag säger planering? Kanske tänker du på att sätta mål och göra en plan för att uppnå dem. Eller att hantera att-göra-listor i vardagen så att ingenting faller mellan stolarna.

Eller kanske är det vackra skrivböcker, fina pennor, klistermärken, bläck i vackra färger, stämplar eller washitejp som är planering för dig. Någon annan associerar till kvartalsplaner, visionsworkshops och prioriteringsövningar.

I poddavsnittet delar vi med oss av vår vardagsplanering: de verktyg och principer vi använder för att hålla reda på alla trådar i jobbet och privat.

Vi funderar över att planering kan stressa och skapa prestationsångest – eller bidra till sinnesro och till en vardag som fungerar.

Maria, Sara och jag är alla egenföretagare med allt vad det innebär: ingen planerar åt oss, ingen sätter upp ramar för vårt arbete – på gott och ont. Det är fritt och underbart, men ställer också krav på oss att själva skapa de ramar vi behöver. På vårt eget sätt.

Det är inte bara egenföretagare som har det så. Maria berättar i podden om hur hon under sin tid som anställd inom högskolevärlden skapade det planeringssystem som sedan dess har tjänat henne så väl under så många år. Maria ledde ett projekt om stresshantering och konstaterade att många inom den akademiska världen har precis samma utmaningar som egenföretagare när det gäller att leda sig själva.

Jag känner igen samma sak från ideella sammanhang och idéburna organisationer, där både frivilliga och anställda många gånger behöver leda sig själva och hitta sitt eget sätt att planera.

Och planner peace då? Detta mystiska, svårfångade tillstånd som vi så gärna vill uppnå, där alla våra kalendrar, att-göra-listor och projektplaner på något magiskt sätt samarbetar med varandra så att vi kan slappna av och lita på att ingenting tappas bort. Ett system som vi verkligen VILL använda, som är härligt och roligt och vackert och funktionellt. Det perfekta planeringssystemet som gör att vi kan sluta leta.

Japp, vi pratar om det också i podden.

Varmt välkommen att lyssna!

Är du intresserad av planering?

Och då menar jag planering i vid bemärkelse, allt från framtidsvisioner och mål och planer till vardagsreflektion och personlig utveckling, från att-göra-listor och appar till washitejp och vackra skrivböcker. I så fall tycker jag att du ska lämna din e-postadress nedan. Mina mail till dig som prenumererar kommer att handla alltmer om de här frågorna framöver. På många olika sätt. 

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!