Att förvalta det goda och hitta nya lekplatser

Mar 01, 2023

Jag har fått det stora nöjet att vara gäst i podden Drömmen om Målajord igen! Lyssna på Spotify eller i din podd-app eller klicka på Play lite längre ner i det här blogginlägget. Det är avsnitt 121.

Podden Drömmen om Målajord såg dagens ljus den 19 oktober 2015. I podden möter min vän och kollega Maria Estling Vannestål människor som på olika sätt har valt att följa sitt hjärta och sin inre kompass och som har vågat ta steget att förverkliga en dröm. Eller för det mesta flera drömmar.

De flesta som Maria samtalar med har valt ett liv som präglas av att förverkliga drömmar. Det låter ju stort och fluffigt. I själva verket handlar det om att göra plats för det som är viktigt i livet. Att göra val utifrån vilka idéer jag vill genomföra, att låta de drömmar som pockar på och inte vill ge med sig spela roll för hur jag vill leva.

Jag är gäst i avsnitt fyra av podden, den 13 november 2015. Avsnittet har rubriken Alla människor gör skillnad och handlar om mitt val att jobba med ledarskap och engagemang i ideella och idéburna organisationer, som egen företagare.

Med tiden har podden utvecklats och Maria har infört flera underrubriker eller specialserier. Som nyårsavsnitten hon genomför med vår gemensamma vän Sara Norrby Wallin och serien Poddklanen reflekterar där Maria, Sara och jag funderar tillsammans över någon fråga eller tanke.

Och de spännande avsnitten med titeln Kompassen pekar mot, där Maria pratar med några gäster som har något gemensamt, som ett lite ovanligt intresse, en livsstil som skiljer sig från mängden eller ett livsval som går emot normen. Här finns avsnitt om så vitt skilda saker som nykterhet, polygami – och att vara stugvärd!

Och olika julkalendrar förstås, förra året hette den LisaMarias Jultankar och skapades tillsammans av mig och Maria.

Medan jag skriver det här så inser jag att Drömmen om Målajord faktiskt har betytt mer för mig än vad jag kanske har insett. Det är många tankar och idéer som jag har fått utveckla tillsammans med Maria och ofta även Sara, i podden. En trygg plats att tänka högt på. Samtidigt som det är en publik arena. Det är verkligen ingen självklarhet. 

Hur som helst. Nu är det dags igen för ett helt nytt inslag i podden. Jag har fått äran att vara försökskanin, eller kanske pionjär. Det handlar om en serie där Maria följer upp några av de samtal hon har spelat in genom åren. Vårt avsnitt heter Att förvalta det goda och hitta nya lekplatser. Vad händer nu, Lisa Moraeus? och är nummer 121.

Jag har alltid lite blandade känslor medan jag väntar på att ett nytt poddavsnitt som jag har varit med i ska publiceras. Å ena sidan älskar jag samtalen med Maria. Jag blir klokare av hennes frågor, jag får syn på mig själv och jag hör mig själv formulera saker jag inte riktigt visste att jag tänkte. Å andra sidan är jag alltid lite orolig att det blir för svamligt eller för personligt. Det är ju lätt hänt, när vi sitter där i Marias soffa med minst en katt i knät, varsin tekopp och mikrofonen placerad på en mjuk, ljuddämpande sjal på soffbordet.

Men det blev bra den här gången också! Vi pratar om att vara i förändring, i skiften. Om att det kan vara dags för nya kapitel även om allting är ganska bra som det är. Om att välja och att välja bort – och att ibland välja att addera istället för att byta ut. Låta flera passioner och drömmar få plats samtidigt, sida vid sida.

Om hur idéer dyker upp (eller ner), ibland alldeles tydliga och färdigtänkta och ibland bara som en liten ljuskägla i en skog, eller en tråd i en garnhärva. Om att följa tråden, trots att jag inte har någon aning om hur det ser ut i andra änden.

Vi pratar om magi också. Och Tarotkort – inte som spåkort utan för kreativitet och självreflektion. Om viktiga sammanhang, ritualer och rutiner.

Hur hinner vi prata om allt detta? Ja, inte vet jag. Det får du fråga Maria.

Lyssna gärna på avsnittet här om du vill:

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!