Checklista för att göra skillnad

May 11, 2017

Min gissning är att du som läser den här bloggen inte behöver den checklista jag nu ska presentera. Du gör redan skillnad, förmodligen är du engagerad ideellt, jobbar med någonting som utgår från din passion eller har valt livsstil utifrån omsorg om planeten. Kanske allt på en gång.

Däremot kanske du hamnar i samtal med människor då och då som skulle behöva en knuff i rätt riktning. De kanske känner sig modfällda, det är för mycket hemskt som händer, var ska jag börja? Är det verkligen lönt att göra någonting, kan jag verkligen förändra något?

Påminn dem då om att de inte behöver förändra allt. Bara en liten, liten del. Vilken är din pusselbit kan du fråga, vilket är ditt strå till stacken, under säg det kommande året? På vilket sätt vill du bidra till en bättre värld? Du behövs nämligen. Precis den du är, det du kan och det du vill göra.

För den som vill samla krafterna, kavla upp ärmarna och vara en del av lösningen, så kommer här några steg att följa.

  1. Om du hade magiska krafter och kunde ändra på sakernas tillstånd, vad skulle du då främst vilja förändra? Vad är det just du brinner för? Välj ett eller ett par områden.
  2. Kan du bidra till förändring på ett eller flera av dessa områden genom hur du lever ditt liv? Det kan handla om att handla mer ekologiskt eller att prata mer om viktiga saker vid middagsbordet så att dina barn tränas i att reflektera och ifrågasätta sina fördomar. Välj ut någonting som du vill förändra i din vardag under det närmaste året, någonting som är lagom stort och som känns rätt i magen.
  3. Finns det ideella organisationer som arbetar för förändring inom de områden du bryr dig om? Har du möjlighet att bidra till deras verksamhet genom medlemskap och/eller regelbundet ekonomiskt stöd under året? Välj en organisation med 90-konto, ifall du inte känner till organisationen väl och har insyn i dess styrning och ekonomi.
  4. Har du tid att engagera dig ideellt några timmar i månaden? Hör av dig till en förening på din ort och erbjud din hjälp. Se om du kan få göra någonting som du tycker är roligt och utvecklande och där du får bidra med det du är bra på, eller kanske utveckla en ny sida hos dig själv. Känner du dig inte hemma direkt så pröva någon annan förening. 
  5. Kan du använda din yrkeskunskap eller din professionella roll för att bidra till en bättre värld, i stort eller smått?
  6. Innan du tar itu med något av allt det du funderat på under punkterna ovan är det dags att se om ditt eget hus. Så här är det: du är din egen viktigaste resurs om du vill förändra världen. Det betyder att du måste ta hand om dig själv. Vad behöver du för att må bra och känna dig stark? Ingen blir lyckligare av att du jobbar ihjäl dig eller har dåligt samvete. Tvärtom. Hur tänker du ta hand om dig på bästa sätt, så att du kan vara en god kraft i världen?

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!