Effektivitet i väntan på att inspirationen ska dyka upp

Jul 19, 2018

En stor anledning till att jag jobbar som egenföretagare är att jag vill styra över min egen tid och jobba med det som känns meningsfullt och kul. Att få följa min inspiration och min lust istället för att göra det som någon annan har bestämt.

Det är ju inte bara egenföretagare som har den förmånen, vi är många som har jobbsituationer där vi får styra över vår egen tid och till stor del också bestämma vad vi ska ägna tiden åt.

Det är en förmån – men också en stor utmaning.

Även de mest inspirerande och motiverande projekten har delar som inte alls känns särskilt roliga eller meningsfulla. Planering, rapportering, administration. Produktion av saker som var väldigt roliga att tänka ut men visar sig kräva viss disciplin för att också få att materialisera sig i verkligheten.

Jag skulle inte nå ett enda mål om jag gick upp på morgonen och väntade på att inspirationen skulle infinna sig innan jag tog tag i någonting. Ibland är det liksom bara att tugga i sig sakerna på att-göra-listan, en efter en.

Det händer att jag gör en deal med mig själv. Lisa, du får känna dig oinspirerad, seg och omotiverad. Men du kan väl jobba lite samtidigt? 

Ett av mina favoritverktyg för sådana dagar är Pomodoro. Det är en teknik som går ut på att jobba med en specifik uppgift, i korta intervaller och med regelbundna pauser.

Lite längre ner på sidan beskriver jag hur det fungerar, steg för steg.

Två poänger med pomodoro

Det finns minst två viktiga poänger med det här sättet att jobba:

  1. Du fokuserar på en sak i taget. Du lägger undan mobilen, stänger mailen och Facebook och jobbar med en specifik uppgift i 25 minuter.
  2. När du jobbat i 25 minuter tar du paus. Det är någonting med det här att först jobba koncentrerat under en (förhållandevis) kort stund och sedan bryta koncentrationen och göra någonting helt annat. Jag tycker att det gör mig skärpt medan jag jobbar och jag får mycket mer gjort.

Jag brukar se till att resa mig upp så fort pomodoro-klockan ringer. Jag rör på mig lite, går och hämtar ett glas vatten, dansar lite på stället, städar lite.

Här är en liten video som jag spelade in någon gång i våras, där jag berättar varför jag tycker så mycket om det här sättet att jobba:

När Francesco Cirillo hittade på pomodorotekniken använde han en äggklocka som föreställde en tomat, därav namnet på tekniken. Pomodoro betyder tomat, på italienska och inte på spanska som jag påstår i videon.

Blir du nyfiken på poddavsnittet jag nämner i videon så finns det här: Podd #9, intervju med Maria Estling Vannestål om boken Lex Katarina.

Så här jobbar du enligt pomodorotekniken

Tekniken innebär att du jobbar i korta intervaller med en specifik uppgift, för att därefter ta paus. Du bestämmer själv hur länge du vill jobba och hur ofta du vill ta paus, men om du vill följa den traditionella pomodorotekniken så gör du så här:

  1. Bestäm dig för vilken uppgift du ska jobba med.
  2. Sätt en timer på 25 minuter.
  3. Arbeta med det du har bestämt dig för.
  4. Sluta jobba när klockan ringer och markera på ett papper att du jobbat ditt första pomodoro-pass.
  5. Ta fem minuter paus.
  6. Sätt klockan på 25 minuter och jobba ett pass till.
  7. När du jobbat fyra pass (och har fyra markeringar på ditt papper) tar du en längre paus, till exempel 15 eller 25 minuter.
  8. Börja om.

Det är roligt att jobba med pomodorotekniken i grupp. Då kan ni lägga till en runda där alla uttalar vad de tänker jobba med under den kommande 25-minuterspass, samt en runda i slutet av passet där alla säger något om hur långt ni har kommit och om ni tänker fortsätta med samma uppgift under nästa pass eller gå över till någonting annat. 

Brasklapp om motivation och inspiration

Om det du har att göra känns tungt, tråkig och meningslöst så tycker jag att du ska lyssna på den känslan. Vad beror den på?

Kanske du behöver ta några dagar ledigt och vila? Eller kanske du behöver fundera på om fyller dina dagar med rätt sak? Mitt blogginlägg med Therese Hagstedt om att följa sin lust kan vara en bra grund för den typen av reflektioner.

Pomodorotekniken och andra verktyg för att vara effektiv kan hjälpa oss att få saker gjort och att komma vidare med det vi verkligen vill göra. Bara vi inte använder teknikerna för att tvinga eller lura oss själva att ägna tiden åt fel saker och låta bli att lyssna på vår inre röst.

Med det sagt: happy pomodoring! Och ja, det finns förstås en massa appar och annat som bygger på pomodorotekniken. Till exempel den här behändiga pomodoroklockan i din webbläsare.

Nu kör vi!

Låt oss hålla kontakten!

Gillar du det jag delar med mig av här på bloggen? Lämna din e-postadress här så hör jag av mig ungefär varannan vecka, med inspiration kring ämnen som engagemang, personlig utveckling, kreativt skapande och hållbart ledarskap

Jag skickar inga tråkiga "nyhetsbrev". Mailen från mig är personliga och från hjärtat. Jag tror att du kommer att tycka om dem!

Jag behandlar dina personuppgifter med största varsamhet och självklart i enlighet med GDPR. Du kan avsluta din prenumeration när som helst.