Ett boktips för dig som vill förstå vad som motiverar ideellt engagemang

Dec 11, 2018

Det är många år nu som jag på olika sätt har jobbat med att stärka, utbilda och peppa ledare inom ideell sektor. Min egen bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation kom ut första gången 2012 och jag har föreläst för många hundra personer kring de här frågorna sedan dess. 

När min bok kom ut så fanns det inte särskilt många böcker på marknaden som riktade sig särskilt till ledare i ideell sektor. Jag saknade litteratur som på ett modernt och inspirerande sätt gav verktyg och nya perspektiv, så jag skrev den bok jag behövde och gav ut den själv.

Sedan dess har det hänt en del. Framför allt har två olika förlag tagit sig an utmaningen och specialiserat sig på just litteratur för föreningsvärlden: Idealistas förlag och Trinambai förlag. Niklas Hill på Trinambai hade den goda smaken att kontakta mig och be att få ge ut min bok, vilket skedde 2016. Det är jag väldigt glad för!

Idealistas och Trinambai bidrar tillsammans till att alla vi som engagerar oss ideellt får stöd, inspiration och nya verktyg i form av litteratur som är särskilt framtagen just för oss.

Vad är det som krävs för att stötta och stärka det ideella engagemanget?

Just nu jobbar jag för fullt med ett uppdrag för en organisation som vill ta ett helhetsgrepp om det ideella engagemanget. De vill att det ska vara enkelt och roligt att engagera sig och att engagemanget verkligen ska göra skillnad för organisationens ändamål. 

Jag hjälper dem att utforska vad som redan fungerar och vad de skulle kunna pröva att göra annorlunda. 

Upplever du att det är svårare att engagera personer till uppdrag i föreningslivet än det har varit tidigare? Det är i alla fall vad många jag träffar säger. Och ändå är vi svenskar fortfarande lika engagerade, åtminstone om vi ska tro forskningen.

Vad beror det här glappet på? Vad är det som gör att så många är ideellt engagerade och vill lägga tid på att göra världen bättre tillsammans, samtidigt som många föreningar upplever att färre vill ta på sig ideella uppdrag? 

Som en del av mitt uppdrag slukar jag böcker om ideellt engagemang just nu. Jag har precis läst ut Aron Schougs bok Motivera ideella, som kom ut i år på Idealistas förlag. Jag kan varmt rekommendera den! Det är en praktiskt inriktad genomgång av aktuell forskning kring motivation, psykologi och ideellt engagemang.

Schoug går igenom vanliga drivkrafter för att engagera sig ideellt och vanliga hinder eller motstånd som kan göra att vi tvekar eller hoppar av. Det kan vara tidsbrist, att jag inte får jobba med den fråga jag brinner för eller att jag upplever organisationen som toppstyrd och mitt eget inflytande och handlingsutrymme som för litet. 

Du som har hört mig föreläsa kommer att känna igen mycket, men jag hittade också några nya guldkorn i boken som jag inte tänkt på förut. 

Det jag särskilt gillar med boken är att den är enkel och praktisk utan att för den skull presentera en lösning som ska fungera för alla. Snarare ställer boken frågor och bidrar till reflektion utifrån de många olika perspektiv som finns på ideellt engagemang. Lösningarna får vi klura ut själva. Vilket förstås gör dem så mycket mer genomförbara i verkligheten. 

Vilket är ditt allra bästa boktips när det gäller ledarskap, motivation, organisering eller andra aspekter av ideellt engagemang?

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!