Tips för ett gott slut och en strålande nystart

Dec 21, 2021

Gillar du också att stanna upp med jämna mellanrum, sammanfatta, stänga dörren om det som varit, drömma lite om framtiden, göra en plan och sedan öppna dörren till det nya?

För mig är årsskiftet är en bra tid för det. I alla fall för det mesta.

Ibland passar årsskiftet inte alls, jag är mitt i alla projekt och har inte alls lust att avsluta och ta nya tag. Då skjuter jag upp mitt eget nyår, i alla fall planeringsmässigt. Februari kanske passar bättre, till exempel.

Det händer också att jag gör ett slags nyår helt enkelt för att jag behöver en ny riktning, för att jag vill tänka om, ta ut en ny kurs. Det går utmärkt att göra en slags nyårsritual precis vilket datum som helst.

Här kommer några tips, oavsett om du använder dem i december, i februari eller någon helt annan tid på året.

Tid, plats och sällskap

Vill du göra din ritual på egen hand eller tillsammans med någon? Hemma hos dig, på ett café eller någon helt annanstans? Hur mycket tid vill du avsätta, en timme, en eftermiddag, en dag, flera dagar?

Min man och jag brukar boka in oss på hotell några dagar i början av året. Vi sammanfattar och pratar om året som varit och hjälper varandra att tänka framåt. Vi uttalar var vi är och vad vi vill, i vårt privata liv och i våra respektive företag.

Med undantag av den där gången för många år sedan när vi valde Paris som platsen för våra visionsdagar så brukar vi välja en stad i närheten av vårt hem, dit vi kan komma med tåg på högst några timmar. Våra krav är enkla: det ska vara promenadvänliga omgivningar, det ska gärna finnas några trevliga caféer i stan och hotellet ska ha plats att visionera på, till exempel en soffhörna i hotellrummet eller en trevlig lobby.

Det här är en lyx vi unnar oss. Men det går precis lika bra att göra nyårsritualen på egen hand, kanske i din soffa med en kanna te och en skål godis till hands. Eller med en eller ett par goda vänner eller någon annan i vars sällskap du trivs.

Det är förstås bra om det är någon som också tycker om att sammanfatta, blicka framåt och reflektera över det som varit och det som ska komma.

Du behöver en skrivbok, eller digitala anteckningsmöjligheter. Utöver det kan du använda hur många post-it-lappar, blädderblockspapper, färgpennor och klistermärken du vill. Eller låta bli. Du bestämmer.

Några frågor

Här kommer några av mina favoritfrågor när det gäller avslut och nystart. Använd dem precis som du vill! Plocka de som talar till dig och strunta i resten.

Är du på egen hand så kan du besvara frågorna i din dagbok. Om ni är flera så kanske ni först funderar var och en på egen hand och sen berättar för varandra vad ni kom fram till.

Du kan besvara frågorna i ordning eller kanske skriva dem på kort eller papperslappar och dra dem slumpmässigt.

Det är du som bestämmer.

Frågor för att avsluta året

 1. Om det fanns en röd tråd eller ett tema som återkom under året, vad var det?
 2. Vad har du lärt dig eller insett om dig själv under det här året?
 3. Vad är du trött på?
 4. Vad är du tacksam över?
 5. Vad har hänt i din ekonomi det här året? Hur känns det att tänka på det?
 6. Vad har du saknat eller längtat efter?
 7. Vad var mest förvånande under det här året?
 8. Vilka vänner har varit viktiga under det här året, hur har du tagit hand om viktiga relationer i ditt liv?
 9. Berätta om fem saker som fått dig att skratta under året.
 10. Hur låter årets soundtrack?
 11. Om året hade en nationalrätt, eller snarare årets maträtt, vad skulle det vara?
 12. Var eller hur har du hämtat energi?
 13. Vad har kostat mest energi?
 14. Vad är du klar med?

Till sist: Beskriv året som just har gått i några meningar. Vad har det här varit för ett år egentligen?

Formulera dig som i en sån där gammaldags kapitelbok, där varje kapitel inleds med en sammanfattande paragraf. Så här till exempel: Kapitel fem, där våra vänner korsar en älv, möter en grävling, blir osams men sedan sams igen och får hjälp från oväntat håll. Kan du beskriva året som har gått på samma sätt? 2021, året när vår hjälte…

När du eller ni är klara med frågorna som gäller året som gått kan ni avsluta med att tacka för det här året och stänga dörren om det.

Gör en ritual om du vill. Använd din fantasi. Kanske vill du skriva upp allt du vill lämna kvar i det gamla året på en papperslapp och bränn upp den. Skåla i din favoritdryck. Dansa en liten dans till årets ära, eller gör helt enkelt vad du behöver göra för att stänga året.

Ta sedan en paus, skaka av dig det gamla året ordentligt och gör dig redo för det nya.

Frågor inför det nya året

 1. Vad vill du uppleva under året som kommer?
 2. Hur vill du känna dig, för det mesta?
 3. Vad är verkligen viktigt, på djupet?
 4. Vad är inte alls viktigt?
 5. Vad vill du absolut inte?
 6. Vad tänker du sluta upp med?
 7. Vad vill du äta mer av under det kommande året?
 8. Vad vill du lägga mer tid på?
 9. Vilken förmåga eller kompetens vill du utveckla eller vässa under året? Vad vill du lära dig?
 10. Vilka relationer vill du värna och vårda under året som kommer?
 11. Vad tänker du inte kompromissa med?

Till sist: tänk dig att det har gått ett år, att du sitter här och ska sammanfatta året på samma sätt som du gjorde med det förra året, hur vill du då att det ska låta? År 2022, året då vår hjälte…

Vad är det viktigaste som du behöver fokusera på för att det ska bli så?

Vad händer egentligen i framtiden?

Världen är en intressant plats. Ibland tänker jag på världen som ett enormt brädspel, alla vi människor står runt bordet och spelar, var och en av oss försöker skapa det liv vi vill ha.

Det är inte rättvist. Den som delade ut korten och fördelade pjäserna kan inte ha varit helt stadig på handen.

Dessutom har alla olika mål med spelet, regelboken är försvunnen och spelarna byter dessutom mål och strategier hela tiden. Till råga på allt är spelplanen sliten, sned och svårläst och då och då stöter någon till bordet så att alla pjäserna hamnar på nya ställen.

Med andra ord: du kan spela dina pjäser så gott du kan. Du kan sikta på det du vill ha, tänka ut visioner och sträva efter att röra dig i rätt riktning.

Men du kan inte förutse alla spelarnas drag och alla andra saker som påverkar resultatet. Du kan bara göra ditt bästa och vara beredd på att förutsättningarna förändras efterhand.

När kartan inte längre stämmer med verkligheten är det dags att rita en ny. Och det kan du göra när du vill.

Lycka till och gott nytt år!

Låt oss hålla kontakten!

Gillar du det jag delar med mig av här på bloggen? Lämna din e-postadress här så hör jag av mig ungefär varannan vecka, med inspiration kring ämnen som engagemang, personlig utveckling, kreativt skapande och hållbart ledarskap

Jag skickar inga tråkiga "nyhetsbrev". Mailen från mig är personliga och från hjärtat. Jag tror att du kommer att tycka om dem!

Jag behandlar dina personuppgifter med största varsamhet och självklart i enlighet med GDPR. Du kan avsluta din prenumeration när som helst.