Gott nytt verksamhetsår!

Apr 10, 2024

Från snödroppar och vintergäck till vitsippor och svällande magnoliaknoppar. Hör du skrapet av stolar mot golvet, surrandet när projektorn långsamt kommer igång?
Nu är det årsmötestid i Sveriges avlånga land.

Alla föreningar har förstås inte sina årsmöten (stämmor, kongresser, riksmöten) på våren, men många har det. Och väldigt många lokalföreningar och små föreningar har redan haft sitt årsmöte under februari och mars.

Själv planerar jag just nu för min bolagsstämma. De flesta företag som ägs av en person brukar inte ha någon verklig bolagsstämma, de bara skriver under några papper och lämnar in deklarationen. Men jag är ju föreningsmänniska. Ska det vara stämma så ska det.

Inför stämman kallar jag samman min styrelse, som består av mig, min man och en god vän som jag litar på, som har kloka saker att säga och som vill mig väl. Det är jag som väljer min styrelse, för jag äger alla aktier i mitt bolag och är därför den enda personen i styrelsen med egentlig rösträtt. Det skaver ju lite i föreningshjärtat, men å andra sidan så röstar vi aldrig.

Istället bjuder jag på fika och vi pratar om året som ligger bakom oss. Ifall vädret tillåter så sitter vi i trädgården eller kanske i växthuset.

Vad har fungerat bra och vad gick inte alls som jag tänkte mig? Vilka idéer hade jag i början av året och vad har jag förverkligat? I vilka uppdrag har jag känt att jag har kommit till min rätt? Vilka beslut är jag stolt över och vad har jag lärt mig?

Vi pratar också om året som kommer. Vad planerar jag och vad är redan i full gång? Är det något jag ska släppa taget om i år? Och framför allt: vilka tips, förslag, råd och frågor har mina styrelseledamöter?

Vi fattar förstås de formella beslut som behövs också, så att jag kan lämna in företagets årsredovisning och deklaration. Det brukar gå ganska fort. Samtalen får däremot gärna ta tid.

Stämman är en möjlighet att stämma av. Det hörs ju på ordet. Det är också en möjlighet att fira och att ta sats inför nästa etapp. I gott sällskap, med god fika och goda samtal.

När var du senast på ett årsmöte? Hur var det?

Även föreningens stämma är en möjlighet att stämma av. Att stanna upp och se tillsammans på verksamheten en stund. Vad har vi ägnat det senaste året åt egentligen? Följer vi den kurs vi har stakat ut?

Vilka oväntade händelser har vi mött och hur hanterade vi dem? Vad har förvånat oss under året, vad blev bättre än vi trodde och vad funkade inte alls? Vad vill vi göra nu och hur skapar vi förutsättningar för det?

I bästa fall känns det inte som ett läxförhör. Mer som att nå fram till en avsats, ställa ner packningen och tända elden. Ta fram kartan, konstatera att vi har kommit långt och prata igenom nästa etapp.

Vilka är dina bästa tips för att föreningens årsmöte ska kännas just så? Som en stund där ni får fira, landa lärdomar tillsammans och påminna er om varför ni gör det ni gör. Hur mycket ni har uppnått. Där ni kan hämta kraft och ställa in kursen inför det kommande året.

Och till sist med högtidlig min räcka över verksamhetsplanen till styrelsen (även om det förmodligen är styrelsen som har tagit fram förslaget till verksamhetsplan ni just har fattat beslut om på årsmötet) och säga: nu gör vi det här. Nu är det här vår plan, tillsammans.

Och sen då? Sedan hjälps vi åt att plocka i ordning och diska, medan den nya styrelsen smiter in i ett angränsande rum med påfyllda kaffekoppar och ytterligare en liten bit smörgåstårta, för att konstituera sig.

Förhoppningsvis bokar styrelsen in tid att lära känna varandra, när dammet efter årsmötet har lagt sig. Prata om sina roller. Skapa sammanhållning och en lägga grunden för en god samtalskultur. Berätta för varandra om drivkrafter och vad var och en behöver för att komma till sin rätt.

Det blir bra det här, eller hur? Vi har en bra känsla. Gott nytt år!

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!