Hur många projekt har du på gång samtidigt? Hur påverkar det dig?

May 24, 2019

Om du öppnar kalendern för den här veckan, hur många olika trådar ser du? En hel del gissar jag. Särskilt om du räknar både dina olika projekt på jobbet, dina ideella engagemang av olika slag och privata saker.

För mig har det alltid varit så tror jag. Och jag gillar det. För det mesta. Jag tycker om att kunna växla mellan helt olika saker, både i form och innehåll. Att få stänga in mig och bara skriva och tänka emellanåt, för att sedan föreläsa för massor av människor. Att coacha individer per telefon ena veckan och jobba med en ledningsgrupp eller styrelse veckan efter. Det är en av de bästa sakerna med mitt jobb.

I den här livesändningen på Facebook pratade jag om just detta: 

Det är ok att ha många projekt på gång samtidigt! Det är ingenting fel med det. Däremot får det vissa konsekvenser som vi behöver vara medvetna om. Till exempel:

Varje projekt rör sig långsammare framåt än om jag hade lagt all min tid på ett eller ett par projekt. Det här borde ju vara självklart, det är ju ren matematik. Ändå verkar det vara lätt att glömma. Det kan vara frustrerande att konstatera att hur mycket jag än får gjort under en dag så har varje enskilt projekt bara tagit myrsteg. När jag får den känslan så vet jag att det är dags att se över hur mycket jag egentligen sprider ut min tid och energi.

Det är också svårare att bedöma hur lång tid saker tar och att planera min tid, ju fler projekt jag har samtidigt. Även här får jag göra ett val: jag kan driva väldigt många olika saker, men då kan jag kanske inte kräva av mig själv att jag når alla mål jag uppsatt inom den tidsram jag satt upp.

Jag behöver räkna in ställtid mellan projekten också. Jag behöver tid att andas, att växla spår i hjärnan, att ställa om mitt fokus. Hur mycket tid beror på vilket slags projekt det gäller. Kanske behöver jag planera om, så att jag kan få fokusera på en sak under längre tid?

Och hur är det med de där projekten som så lätt prioriteras ner, i konkurrens med sådant som känns viktigare? Hur är det med lek, rörelse, relationer, vila? Oavsett om du vill räkna de områdena som “projekt” eller inte, så behöver de får komma med i mixen. Åtminstone om du vill må bra och hålla över tid. Och det tror jag att du vill.

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!