Hur påverkar du gruppen du är en del av?
Sep 20, 2017Att vara ideellt engagerad innebär för det mesta att vara en del av en grupp. Det kan vara en styrelse, den politiska gruppen i en kommun eller en grupp aktivister eller medlemmar som gör någonting tillsammans.
Många av oss är en del av flera olika grupper. Ibland överlappar grupperna och det är svårt att se vilka grupper det egentligen handlar om. Ändå har varje grupp sin egen utveckling, sin egen kultur, kanske till och med sin egen personlighet.
Din roll är olika i de olika grupperna. Dels kanske du har olika formella roller, men det är också troligt att du tar någon form av informell roll, kanske omedvetet. Möjligen känner du igen dig i något av det här:
Jag blir lätt lite otålig och skyndar på gruppen när jag tycker att vi borde komma vidare.
Jag använder humor för att lätta upp stämningen i gruppen när det är lite för tråkigt.
Jag ser till att vi inte är naiva, jag påminner om hur verkligheten ser ut och säger ifrån när jag tycker att vi fattar orealistiska beslut.
Ibland tycker jag att vi blir lite väl politiskt korrekta, då kan jag inte låta bli att säga något som provocerar lite, så att det händer någonting.
Jag brukar märka om någon i gruppen inte hänger med eller är irriterad över någonting, då hjälper jag till att lyfta in eller reda ut.
Allt det här är informella roller, roller som vi mer eller mindre medvetet uppfattar att gruppen behöver och därför kliver in i. Ofta är det naturligt för oss att kliv in i vissa av de här rollerna, medan andra känns främmande. Ändå kan vi ibland upptäcka att vi plötsligt har tagit på oss en informell roll som vi inte alls är vana vid och som ärligt talat känns ganska obekväm. Då gäller det att fundera över vilket behov som du har uppfattat att gruppen har och hur ni tillsammans kan tillgodose det behovet utan att du behöver kämpa med det på egen hand.
Påverkar du gruppen så som du önskar? Väck din nyfikenhet, flytta fokus från dig själv till gruppen och undersök hur stämningen och de andra i gruppen påverkas av det du säger och gör. Det brukar vara en lärorik övning.
Om du gillar att provocera och säga sådant som andra kan uppfatta som kontroversiellt, vad händer då med gruppen när du gör det? Hur påverkar det er sammanhållning och era möjligheter att komma till bra beslut? En sak som nästan alltid händer när en person provocerar gruppen är att gruppen förlorar tid. Har ditt agerande en så pass positiv påverkan att det är värt de effekter som kanske inte är så önskvärda?
Om du är den som tar hand om, håller koll på alla, ser till att allting blir gjort, så får det förmodligen motsatt effekt, ni vinner tid och stämningen i gruppen blir varmare och mer omtänksam. Men vad är baksidan? Blir somliga i gruppen mindre aktiva när de märker att någon annan kommer att plocka upp alla bollar som trillar mellan stolarna? Får du väldigt mycket att göra och börjar känna dig ganska ensam?
Vad skulle gruppen behöva nu? Och hur kan du bidra till det?
(Bilden från en föreläsning för Lärarförbundet i Tällberg 2012, fotograf: Thomas Lissing.)