Konsten att nå ut utan att känna sig tjatig

Jan 18, 2024

När jag hade ett digitalt möte med deltagarna i mitt ledarskapsprogram senast så pratade vi om kommunikation. Framför allt pratade vi om att nå ut på sociala medier.

Sedan några år tillbaka håller jag ett ledarskapsprogram på uppdrag av en av Sveriges största ideella organisationer. Deltagarna är lokala förtroendevalda ledare. Vi träffas på plats i början och i slutet av programmet. Däremellan jobbar deltagarna med material i min kursplattform och vi ses via video en kväll varannan vecka för att fördjupa lärandet och prata i smågrupper och i helgrupp om det aktuella kursavsnittet. 

Det blir alltid spännande samtal, vi lär oss så mycket av varandra. Den här gången alltså om kommunikation.

Alla är inte bekväma med sociala medier och det passar inte heller alla. Samtidigt är det ett förhållandevis enkelt och billigt sätt att nå ut. 

Men hur kan vi komma över känslan av att vi är tjatiga, att vi stör, att vi känner oss som säljare (i ordets värsta bemärkelse) när vi postar på sociala medier? Och vad är det egentligen vi ska skriva? 

Du står upp för någonting viktigt

När du är engagerad i en organisation som står för någonting så är det ju det du kommunicerar. Det handlar inte om dig. Om din förening arbetar med fredsfrågor eller mänskliga rättigheter eller miljöfrågor eller fackliga frågor, så är det ju detta ämne som du ska prata om. 

Det handlar inte om att framhäva dig själv. Det handlar om att göra plats för viktiga frågor. 

Det gäller lika mycket om din förening sysslar med konst eller musik eller folkbildning eller fotboll eller brädspel eller forskning utan djurförsök eller att underlätta livet för reumatiker eller att kämpa för kvinnorättsfrågor. 

Det är ditt ämne som du “tjatar” om. Och är det inte värt att lyfta fram? Är det inte så att sociala medier skulle vara en bättre plats om viktiga ämnen fick mer plats? Det är det du ska bidra till.

Vi vill höra det du har att säga 

Vi är så många som är frustrerade och oroliga över världsläget, klimatfrågorna, fredsfrågorna. Vi vill ha hjälp att hantera och sätta ord på vår frustration och gärna kanlisera den genom att faktiskt göra skillnad.

Och vi är många som längtar efter att få en närmare relation till naturen, att få vara en del av ett gott sammanhang, att få spela brädspel eller fotboll, att få engagera oss i någonting vi är intresserade av eller nyfikna på. 

Du har ju nyckeln som vi letar efter! Du kan erbjuda det som vi vill ha. Vi tycker inte att du är tjatig när du delar med dig av din förenings hjärtefrågor eller bjuder in oss att få vara med. Det du har att säga är efterlängtat. 

Det är klart att det finns en massa människor som inte är intresserade också. De får väl skrolla vidare eller avfölja. De är inte ditt ansvar. 

Skriv för oss som vill lyssna. Vi finns här. Vi väntar på att höra ifrån dig och din förening.

Vad vill du berätta? Och hur tänker du göra det? 

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!