Några frågor att avsluta året med

Dec 21, 2018

Har du några favorit-ritualer eller traditioner vid årets slut? Ser du fram emot att stänga dörren om året som gått och sätta intentioner för året som kommer? Eller bryr du dig inte så mycket om nyåret? Det är ju ändå ett mänskligt påfund det här med kalendrar.

Och ändå. Det är någonting med skiften, dörrar, övergångar, som alltid har fascinerat mig. Att göra bokslut, sammanfatta det som varit och därefter öppna nästa bok full av blanka, tomma sidor.

Känner du samma sak? I så fall bjuder jag här på några frågor att fundera kring, när vi gör oss redo för att lägga 2018 på komposthögen och så några frön inför 2019.

Dela gärna upp det i två steg. Ta lite tid att avsluta och utvärdera 2018 med hjälp av frågorna nedan, så blir det lättare att fundera över 2019 sen.

Avsätt tid för dig själv. Använd din dagbok, papper och kritor, din favorit-app eller något annat sätt som fungerar för dig.

Eller boka in en stund tillsammans med någon, det kan vara din stora kärlek, en god vän eller någon du jobbar tillsammans med. Ni kan självklart vara fler personer också!

Plocka cirka tre till fem frågor i listan nedan, de som talar mest till dig. Som du märker är de mycket blandade, både allvar och lek. Besvara dem hur du vill. Det viktiga är tankarna som frågorna väcker och samtalen (med dig själv eller andra).

Eller gör så här istället: skriv frågorna på lappar. Använd dem som diskussionskort, till exempel vid nyårsmiddagen. Låt var och en dra en lapp och ställa frågan till personen till höger och lyssna till varandras svar.

Eller gör ett nyårsmingel där alla går runt och ställer frågor till varandra och därefter byter lappar och ställer den nya frågan till nästa person (hm, förstår du hur jag menar? Skriv en annars kommentar nedan och be mig förklara bättre!).

Obs: om du väljer att använda frågorna som diskussionskort enligt de två ovanstående förslagen, se till att ingen känner sig tvingad att svara på några frågor. Det måste vara helt ok att avstå, att bara lyssna eller att välja en annan fråga.

En sak till innan vi går över till själva frågorna: du kan naturligtvis avsluta ditt år precis när du vill. För mig passar det för en gångs skull riktigt bra att avsluta året nu under december och sätta intentionerna för 2019 i början av januari, men det brukar inte vara så. Jag brukar tycka att den första februari eller kanske den femte mars är ett mycket bättre datum att börja det nya året på. Du bestämmer! De här frågorna fungerar oavsett vilken dag du väljer.

Frågor vid årets slut

(Välj ut tre till fem som du vill använda till just ditt årsbokslut.)

  1. Vad var det roligaste som hände under 2018?

  2. Vad är du mest stolt över?

  3. Vad är du tacksam för?

  4. Vad gick käpprätt åt skogen det här året? Vilken lärdom tar du med dig av det?

  5. Satte du något tema eller valde något ledord för 2018? Hur har det påverkat eller präglat året?

  6. Vilka önskningar har slagit in det här året?

  7. Om 2018 har ett soundtrack, hur låter det?

  8. Tänk dig en skönlitterär bok, med en liten ingress efter varje kapitelrubrik, till exempel så här: “Kapitel 23, då vår hjälte möter ett monster, får en ny vän och hittar nyckeln till skatten på ett mycket oväntat ställe.”. Om 2018 var ett kapitel i boken om ditt liv, hur skulle en sådan kort kapitel-ingress kunna formuleras då?

  9. Om du skulle sätta samman en trerättersmiddag med tema 2018, vad skulle serveras då?

  10. Vilka personer har betytt mest för dig under 2018?

  11. Vad har du blivit bättre på under året?

  12. Vad har tagit alldeles för mycket tid och energi från dig under 2018?

  13. Vad har du haft på din “att-göra-lista” eller “bra-idé-lista” i många år utan att det blev gjort under 2018 heller?

  14. Vem eller vilka personer har du haft alldeles för lite kontakt med under 2018?

  15. Vad vill du lämna kvar och inte ta med dig in i 2019, vad är du definitivt klar med?

Vilka frågor väljer du? Hur tänker du använda dem? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Vill du ha mina bästa tips för att starta det nya året också? Skrolla längst ner på sidan och lämna din e-postadress, så hör jag av mig på andra sidan nyåret!

Tills dess: ett riktigt gott slut på 2018 önskar jag dig!

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!