Passion, produktion och reflektion

Oct 21, 2021

 

Hinner du stanna upp och fundera över vad du håller på med – och varför? Tar du dig tid till reflektion? 

I min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation delar jag med mig av en berättelse om en man som sågar ner ett träd. Han sågar och sågar. Jag borde slipa sågen, tänker han, men jag hinner inte det just nu. Det är bråttom. 

Det går inte så bra för mannen med sågen. Trädet står där det står. 

(Och det kanske är bra, tänker jag nu plötsligt? Det kanske inte skulle sågas ner, det hade kanske många fler år att leva? Men då fungerar inte metaforen. Bort med den tanken nu.)

Om du vill såga ner ett träd så behöver du ta dig tid att slipa sågen när den är slö. Att inte ta sig tid utan att fortsätta att såga och såga är inte effektivt. Det är inte en genväg utan en senväg. 

Häromveckan fick jag möjlighet att bidra med några pass under en dag för chefer inom en biståndsorganisation, som arrangerades av ABF. Det var inspirerande att träffa cheferna och att få bidra till deras viktiga arbete! Inte minst eftersom detta var mitt första uppdrag på plats, efter pandemin.

Det var också utvecklande och roligt att få hålla i dagen tillsammans med Marianne Ericsson och Git Sundberg, två kloka och erfarna utbildare från ABF. Triangeln på bilden har jag lånat av Git som vid ett tillfälle ritade den på tavlan. 

Triangeln är en slags checklista, en påminnelse. De tre sidorna representerar:

Passion – varför gör vi det här? Vad är meningen egentligen, vad är det som driver oss? Vad är hjärtat, själen? Vad är syftet med alltihop?

Produktion – vad och hur gör vi? Vilka strukturer och metoder och rutiner behöver vi för att faktiskt leverera resultat, för att göra skillnad? Hur blir vi effektiva?

Reflektion – hur binder vi ihop de två delarna? Hur vet vi att vi är på rätt väg? Hur ger vi oss själva förutsättningar att inte bara rusa på utan att lära oss på vägen och hitta nya, bättre sätt?

Triangeln är en bild för att påminna oss om att alla sidorna av triangeln behövs. Genialisk i sin enkelhet, tycker jag. Hur har du det med de tre delarna för tillfället?

Har du med dig hjärtat i det du gör? Får du utlopp för dina drivkrafter, känns det meningsfullt?

Och kommer du framåt, känner du dig nöjd med vad du åstadkommer, blir det verkstad av tankarna?

För mig är den tredje sidan av triangeln central. Vilket förmodligen inte förvånar någon som följer den här bloggen eller prenumererar på mina mail.

Det är när jag tar mig tid till reflektion, både korta stunder i vardagen och då och då i form av lite längre visionsdiskussioner med mig själv, som jag lyckas få ihop de andra två delarna. Jag tror verkligen att detsamma kan gälla för väldigt många grupper, föreningar, organisationer och företag.

Och kanske blir det lättare att tillåta sig den där tiden för reflektion om vi påminner oss om triangeln då och då? Om vi är överens med oss själva och varandra att reflektionen är en lika viktig del som de andra två delarna. Det är en del av att leda sig själv och sin verksamhet.

Då blir det självklart att det också behöver få utrymme. På arbetstid. Så klart. Vilket inte minst var en viktig insikt för cheferna, både för egen del och för medarbetarna. 

Är det dags för ett kort avstämningsmöte med dig själv nu? Kanske för att avsluta dagen eller veckan, eller för att sätta tonen för nästa steg?

LÄt oss hÄlla kontakten!

Allra helst skriver jag numera pÄ Substack, dÀr du kan prenumerera pÄ brev frÄn mig. DÀr gÄr det dessutom att skriva en kommentar och berÀtta vad du tÀnker nÀr du har lÀst.

Jag skriver bÄde om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du vÀljer vad du vill lÀsa och vad du vill prenumerera pÄ. VÀlkommen!

Intressant, berÀtta mer!