Planera ditt nya år – steg för steg

Jan 12, 2018

förra blogginlägget berättade jag om min vana att lägga några dagar i början av varje år på att visionera och planera. Här kommer mina bästa tips, ifall du vill göra detsamma.

Är du lika mycket planeringsnörd som jag så avsätter du minst två dagar, tar med dig någon som vill planera tillsammans med dig och går igenom alla punkterna i det här blogginlägget och kanske några till som du kommer på längs vägen.

Har du ett lite mer sansat förhållande till visioner och planer så avsätter du kanske en eftermiddag och plockar några av tipsen nedan.

Göra precis som du vill! Lycka till.

Steg 1: Välj fokusområde

Vilka delar av ditt liv ska finnas med i tankarna när du designar ditt nya år? Vill du främst planera för ditt företag? Ditt ideella engagemang? Eller din hälsa, din hobby, dina relationer? Kanske du vill passa på att fundera på hela livet som en helhet? Bestäm dig för vilka områden du vill rikta strålkastaren mot.

Steg 2. Tid, plats och andra förutsättningar

Har du möjlighet att resa iväg en dag och ägna dig helhjärtat åt visioner? Eller är det en eftermiddag hemma i soffan som gäller? Eller ett par timmar på ett mysigt café?

Det är roligare att visionera tillsammans med någon. Det kan vara din partner, din kompis, en kollega eller kanske någon som du delar ditt ideella engagemang med. Om ni samarbetar kring något projekt eller område och kan visionera om det tillsammans så är det förstås en bonus, men bara att ha med sig någon som kan agera bollplank är fantastiskt. Då kan ni dela upp tiden och varva tankearbete på egen hand med samtal där den ena personen i taget får vara i fokus.

Gillar du färgpennor, stora papper, post-it-lappar, whiteboard? Eller är du mer bekväm med digitala verktyg? Kanske en kombination? Packa väskan med det du behöver. Kanske kan du låna en lokal som har rätt förutsättningar för att du ska vara kreativ?

Steg 3. Sätt igång! Börja med drömmen.

Börja med att påminna dig själv om vad du verkligen vill, på lång sikt, om du får drömma stort. Det kan du göra på flera olika sätt. Välj bland följande, eller gör allt på listan (efter att du först har påmint dig själv om vilket/vilka fokusområden du valde i steg 1).

  • Skriv en önskelista. Begränsa dig inte, skriv allt du skulle vilja ha i en lång lista. Det kan vara stort och smått, abstrakt eller konkret, alltifrån en ny hårfön till ovillkorlig kärlek platsar på listan. Lägg därefter listan åt sidan.
  • Visualisera. Ta ett djupt andetag, tänk dig att du tar ett stort kliv fem år in i framtiden (eller tio eller tjugo år om det känns mer inspirerande). Allt har blivit precis som du vill. Hur är det? Om du gillar att skriva så tar du nu papper och penna och skriver ner vad du ser och upplever. Hur är en dag i ditt liv, när allt är perfekt? Du kan också rita, eller berätta högt för dig själv eller för någon annan om ditt drömliv.
  • Gör en visionboard. Tänk på ditt liv, så som du vill att det ska vara. Välj sedan ut bilder som du klipper ur magasin eller vykort, klipp ut de som talar till dig utan att analysera, gå på magkänslan. Klistra sedan upp bilderna på ett papper så att de bildar en drömbild. Ta ett steg tillbaka och titta på bilden. Vad ser du?

Steg 4. Hur är det just nu?

Dags att ta en titt på ditt nuläge. Jag brukar använda Livshjulet, som är en vanlig övning inom coaching och personlig utveckling. Börja med att rita en cirkel och dela in den i åtta sektioner/tårtbitar. Bestäm vad sektionerna i cirkeln ska representera och skriv en rubrik för varje sektion, utanför cirkeln.

Om du vill titta på ditt liv som helhet så kan du exempelvis använda rubriker som hälsa, pengar, familj/vänner, kärlek, personlig utveckling, jobbet, ideellt engagemang och din omgivning (t ex ditt hem). Vill du bara fokusera på t ex ditt företag eller ditt ideella uppdrag så kan du först brainstorma fram åtta aspekter som du vill utvärdera.

Skriv nu datum och klockslag på pappret, för att markera för dig själv att detta är en ögonblicksbild. Den utvärdering du ska göra gäller bara just nu, läget kommer att förändras många, många gånger under det kommande året.

Hur nöjd är du med de olika delarna, som det är just nu? Skriv en siffra mellan 1 och 10, där 10 är alldeles fantastiskt. Tänk inte för länge. Skriv siffran utanför cirkeln.

Slutligen kan du fylla i cirkeln som ett diagram. Börja inifrån och fyll varje sektion utifrån siffran du skrivit ner. Resultatet ser då ut ungefär som bilden i början av det här blogginlägget.

Fundera en stund över Livshjulet du har framför dig. Vad är du glad över? Vad behöver verkligen förändras? Finns det något område du skulle vilja ge lite extra uppmärksamhet den kommande tiden och som skulle göra stor skillnad för dig om du kunde få att fungera lite bättre? Lägg sedan undan Livshjulet så länge.

Steg 5. Utvärdera och stäng året som varit

Ta nu en stund och titta bakåt. Vad är det för ett slags år du lämnar bakom dig? Du kan göra den här utvärderingen med papper och penna, i datorn eller på något helt annat sätt. Varför inte ta en lång promenad och vrida och vända på året, ensam eller tillsammans med någon?

Vad har varit tema för året, finns det någon röd tråd? Vad är du tacksam och glad över? Vad är du klar med och redo att lämna bakom dig? Vad har du lärt dig?

Kanske finns det några konkreta områden som du vill göra ett lite mer strukturerat bokslut över, till exempel hur det har gått med målen som du satte upp för dig själv som ledare eller företagare, eller vad som har hänt med din ekonomi under året som varit.

Gör det du behöver göra för att landa insikterna från året som gått och bestäm dig sedan för att det är dags att släppa det som varit och kliva in i nästa kapitel.

Steg 6. Vision och plan för det kommande året

Nu gäller det att skapa en plan som kommer att fungera för dig. Med det menar jag en plan som kommer att göra det lätt och roligt att sätta tänderna i det som du vill skapa det här året.

Vilken slags planering som fungerar är väldigt individuellt och kan också skifta år från år. Tycker du om att planera i detalj och att sätta upp mål som går att mäta? Eller känner du dig instängd, stressad eller helt enkelt uttråkad av alltför tydliga mål och checklistor?

Vet du inte riktigt vad du föredrar? Testa dig fram.

Egentligen finns det bara en viktig regel, nämligen att det är du som bestämmer. Både nu när du planerar och sen när du ska följa planerna. Kanske upptäcker du om någon månad att planen du skapat inte är tillräckligt utmanade. Eller tvärtom. Eller att du i själva verket vill någonting helt annat och behöver byta kurs. Det är är din plan, du avgör om den behöver justeras, eller om du vill riva den i småbitar och börja om. Det kan du göra när som helst.

Här är några rubriker som du kanske vill ha med i din plan. Ta det du gillar, strunta i resten.

Tema, slogan eller ledord

Vad ska det här året handla om? Finns det ett motto, ett citat, en uttryck som du vill använda som ledstjärna under året?

Kanske vill du bjuda in mer glädje, lätthet, lek, kreativitet. Eller så är det dags att skruva upp ditt mod, ditt djävlar anamma, kärleken till dig själv eller kanske din vilja att göra skillnad.

Ibland känner jag direkt och mycket starkt vilket tema det nya året ska ha. Andra gånger låter jag den här punkten vänta, om det inte känns självklart direkt så kommer det ledtrådar under de andra rubrikerna. Ofta blir inte temat klart för mig förrän någon vecka senare, det dyker upp som en neonskylt för min inre syn, för det mesta när jag pysslar med någonting helt annat.

Några av mina senaste års-teman:

  • Grow Roots
  • Big Impact – No Bullshit
  • Trygg vardag och äventyr
  • Creative Space

Välj någonting som känns spännande, roligt och rätt!

Vision

En målbild för året, för det eller de områden du väljer att fokusera på. Var vill du vara när året är slut? Läs gärna igenom de anteckningar du gjort hittills. Välj vad det är dags för, vad du vill ska hända just det här året.

Om du är det minsta lik mig så vill jag varmt rekommendera dig att begränsa dig en smula i det här steget. Ju färre områden du vill förändra eller förbättra, desto större skillnad kan du göra inom dessa områden. Sprid inte ut din uppmärksamhet allt för tunt, då riskerar du både att du inte får de resultat du önskar och framför allt att du sliter ut dig. Allt behöver inte hända just i år.

Riktlinjer

Vad tänker du inte kompromissa med i år? Vad är viktigt för dig, på allvar? Om du vill kan du skriva ner några “regler” som du vill ska gälla och som du kan ta hjälp av under året när du fattar viktiga beslut.

Kanske vill du bestämma dig för att prioritera din egen hälsa och återhämtning, när du väljer vad du ska säga ja till under det här året. Eller prioritera miljövänliga alternativ där det är möjligt. Eller i första hand samarbeta med dem som delar dina värderingar. Vilka ramar vill du sätta upp för dig själv?

Du kan också göra en “inte-göra-lista”. Vad ska du låta bli det här året?

Mål

Visionen kan brytas ner och formuleras om i ett antal konkreta mål, som kan vara mätbara om du vill det. Kanske ingår det i visionen att ditt företag ska ha en bra omsättning som gör det möjligt för dig att ta ut en bra lön? I så fall kan du specifika, mätbara mål om vilken omsättning du vill jobba för och vilken lön du vill ta ut.

Projekt

Vad behöver hända för att du ska uppnå målen? Vilka aktiviteter bestämmer du dig för att genomföra, vilka steg vill du ta?

Tidsplan: Ofta kan det vara till hjälp att rita upp året som en tidslinje på ett papper eller en whiteboard och placera in projekten och de olika delmålen till exempel med hjälp av post-it-lappar. Ta god tid på dig. Flytta runt tills du är nöjd.

Steg 7. Sammanfatta och fira!

Hurra för dig, bra jobbat! Nu har du en plan. Kom ihåg att du kan ändra den när du vill, den är bara din och den är till för dig, aldrig tvärtom.

Välkomna nu det nya året, på det sätt som passar dig. Nu kör vi!

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!