Planering med eller utan Bullet Journal-metoden

Feb 06, 2021
Skrivböcker, block, pennor.

Det är lördag. Jag dricker kaffe och tittar på en intervju med Ryder Carroll, skaparen av Bullet Journal-metoden.

Det är ingen ny intervju, den ligger på en privat lista jag har skapat på Youtube som jag kallar "Morgon-TV". Där lägger jag videor jag vill se medan jag äter frukost. Eller som nu, till mitt förmiddagskaffe en alldeles ledig lördag.

Du har säkert hört om Bullet Journaling och kanske prövat systemet själv.

Eller så har du avfärdat det som en tidskrävande hobby i stil med scrap booking, efter att ha sett några av de miljoners miljoner bilder och videor som sprids på internet.

Bullet Journaling är ett system för att fånga in och organisera tankar som Ryder Carroll skapade för att han inte hittade något annat sätt att planera och anteckna, som riktigt passade hans liv och hans hjärna. 

Det är alltså ett system, en metod. Inte en särskild sorts bok. På svenska skulle Bullet Journal kunna översättas som "att kombinera dagbok, planeringsbok och loggbok i en enda bok i ett system som bygger på punktlistor". Bullet står alltså för punkt som i punktlista. Ordet bullet har alltså ingenting att göra med att många (inklusive Carroll själv) föredrar att använda skrivböcker som har prickade sidor. 

Som Carroll själv säger i intervjun: prickade sidor ger struktur, precis som i en bok med rutade sidor, men också frihet som i en bok med blanka sidor. Denna flexibilitet och frihet är grunden i systemet. 

Jag har skrivit dagbok sedan jag var liten. När jag blev äldre blev dagboken alltmer en planeringbok också. Jag använde dagboken för att reflektera över det som varit och att tänka framåt, visionera och sätta mål, särskilt vid årsskiftet och inför varje ny månad. Och däremellan till att helt enkelt tänka högt, eller snarare tänka i skrift.

Numera skiljer jag på det: jag skriver dagbok i en bok och planerar i en annan.

Jag har en planeringsbok som jag använder till nästan allt. Planering på lång och kort sikt, tankar av olika slag, listor och olika typer av anteckningar. För att det inte ska bli alltför kaotiskt så använder jag mycket av Bullet Journal-metodiken i min planeringsbok. Jag hämtar inspiration från andra håll också, men det finns väldigt många smarta saker i Bullet Journaling som underlättar för mig.

Jag skulle gärna skriva dagbok i samma bok som jag planerar, det hade varit fint att ha allt på samma ställe. Men då då skulle planeringsboken ta slut i ett nafs. Det skulle också bli ganska dyrt, eftersom jag gillar att använda en lite finare, dyrare bok som planeringsbok. 

I somras tog jag mig äntligen tid att gå igenom The Artist's Way (en bok av Julia Cameron som innehåller en tolv veckors kurs eller process för att bli mer kreativ) och sedan dess så skriver jag tre sidor i min dagbok varje morgon. Det har blivit en rutin som jag inte vill vara utan. Dagboken ligger bredvid sängen och jag skriver en stund innan jag går upp. 

Min planeringsbok däremot följer mig under dagen.

Jag använder Trello också, som en del av mitt planeringssystem. Och Google Calendar. Det finns nämligen ingen anledning att välja mellan analogt och digitalt, för mig fungerar en kombination bäst.

Jag vill helt enkelt gärna använda det verktyg som passar allra bäst för just det jag vill göra. Ibland är det verktyget digitalt och ibland (väldigt ofta) så funkar det bättre för mig att använda papper och penna.

I planeringsboken kan jag dessutom leka lite med stickers, washitejp och färgpennor. Det gör mig glad, påminner mig om att inte ta allt så allvarligt och sätter lite gulkant på min vardag.

Här är videon jag såg till mitt lördagskaffe. Det börjar bli riktigt intressant vid minut 9 tycker jag, då börjar de prata om själva systemet. Några viktiga saker som Carroll tar upp: 

  • Börja med att bestämma vilket problem du försöker lösa innan du börjar fundera på vilken lösning som är bäst. Med andra ord: sätt en intention för din Bullet Journal-praktik innan du bestämmer hur just ditt upplägg ska se ut.
  • Det finns ingen motsättning mellan analogt och digitalt. Även Carroll använder till exempel Google Calendar som komplement till sin Bullet Journal. Olika verktyg fyller olika funktioner och har olika fördelar (och nackdelar).
  • Rutinerna, vanorna, praktiken är mycket viktigare än prylarna (pennorna, skrivböckerna och så vidare).

Vilken är dina favoritverktyg när det gäller planering? Vilka är dina viktiga rutiner eller ritualer? Är Bullet Journaling något du inspirerats av eller varit nyfiken på?

Skriv gärna en kommentar om du vill!

LÄt oss hÄlla kontakten!

Allra helst skriver jag numera pÄ Substack, dÀr du kan prenumerera pÄ brev frÄn mig. DÀr gÄr det dessutom att skriva en kommentar och berÀtta vad du tÀnker nÀr du har lÀst.

Jag skriver bÄde om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du vÀljer vad du vill lÀsa och vad du vill prenumerera pÄ. VÀlkommen!

Intressant, berÀtta mer!