Riksdagsvalet, världsläget och ditt engagemang

Oct 06, 2022

Dagarna innan riksdagsvalet den 11 september 2022 hade jag en liten, liten röst i mitt huvud som envist påpekade allt som INTE skulle att förändras efter valdagen.

Kaffe, det kommer fortfarande att finnas kaffe oavsett valresultat, sa rösten tappert i mitt huvud. Och garn, det kommer att finnas garn. Och krispig höstluft och goda relationer.

Och så är det ju. Världen har inte gått under, kan vi konstatera så här en månad senare.

Men jag är besviken över valresultatet och orolig för framtiden och jag gissar att jag delar det med de allra flesta läsarna till den här bloggen.

Jag vågar mig nämligen på att anta att du som läser detta med stor sannolikhet är engagerad och gör skillnad inom områden som till exempel folkbildning, demokrati, mänskliga rättigheter, omställning, fred och global rättvisa.

Oavsett vilken partifärg vi har så är vi nog överens om att dessa områden knappast dominerade valrörelsen och än mindre präglade valresultatet.

Och det är ju inte bara det svenska valresultatet som förskräcker. Det händer en hel del i världen just nu som förstärker känslan av att det går åt fel håll. Det händer förstås väldigt mycket bra också – till stor del tenderar ju nyhetsmedierna att fokusera på eländet så att vi glömmer allt som faktiskt går åt rätt håll. Men det är mörkt och kallt på en hel del områden nu, det går inte att komma ifrån.

Vad gör världsläget med dig?

Jag tror att det som händer påverkar oss, mer än vi kanske tänker på ibland. Oro och stress för världsläget kan lägga sig som ett mollackord precis under ytan och påverka hur vi mår i vardagen.

Det kan göra våra marginaler mindre så att vi reagerar starkare på sådant som vi kanske annars skulle hantera med större lätthet.

Kanske väljer vi att stänga av, vi reducerar intaget av nyheter och undviker vissa samtalsämnen. Eller så gör vi tvärtom, läser på om allt som händer, ser till att hålla oss uppdaterade, pratar med andra.

Kanske lägger vi mer tid än annars på vårt engagemang, som ett sätt att hantera känslorna. Eller så känner vi tvärtom ett behov av att dra ner på engagemanget och lägga mer tid på vänner, familj eller annat som gör oss lite lugnare och gladare.

Ingenting är så klart rätt eller fel. Jag tror helt enkelt att det kan vara bra att vara medveten om ifall det är så att du blir lite mer ostadig, lite mer skör, lite mindre stabil i dessa tider – och vad du då behöver.

Det du brinner för är fortfarande viktigt!

För mig har det varit viktigt att sortera i tankarna och känslorna. Jag behöver låta chocken, sorgen och frustrationen ta plats. Men jag behöver också se vad det som faktiskt har förändrats – och vad som fortfarande gäller.

Mina värderingar har inte förändrats. Samma saker är viktiga nu som var viktiga före valet. Och det finns så många sätt att påverka, att förändra världen i det lilla och det stora.

Nu är det upp till riksdagspolitikerna att utifrån det förtroende de har fått i valet hitta ett sätt att styra Sverige. Det är deras jobb. Vad är mitt jobb, mitt sätt att göra skillnad?

Mitt engagemang, mitt driv, min vilja att göra skillnad är minst lika viktig nu som nyss. Så hur kan jag både ta hand om mig och känna att jag drar mitt strå till stacken för en bättre värld?

Att hålla drivkrafterna vid liv

Här är några tankar om vad vi kan göra för att ge lite extra bränsle till våra drivkrafter, i tider när världsläget känns tungt att bära. Kanske särskilt för dig som är engagerad i en förening eller någon annan typ av sammanhang.

1. Varför gör vi det vi gör? Vi behöver hitta tillbaka till det som gör att vi väljer att lägga tid på det som är viktigt för oss. Vad är det vi försöker uppnå? Och varför?

2. Fira våra framgångar. Vad är vi stolta över? Vad finns det för bevis på att det vi gör faktiskt gör skillnad på riktigt? Allt räknas. 

3. Höj värmen i grupper och relationer där du ingår. Nu behöver vi ha kul ihop, stärka sammanhållningen, söka stöd hos varandra. Jag tror att vi behöver skratta tillsammans. Låt oss se till att vi kan gå ifrån mötet med en varm känsla i magen av att vara del av en god gemenskap.

4. Sätt ord på det jobbiga utan att låta det ta över. Ibland behöver vi få uttala frustrationen, oron, sorgen över allt som händer i världen. Vi behöver sätta ord på att det faktiskt påverkar oss i vardagen, gör oss ledsna, trötta, irriterade. Vi behöver också sätta ramar kring det samtalet, så att det inte spiller ut och förlamar oss.

5. Var snäll mot dig själv och andra. Tala om ifall du tagit på dig något som du behöver hjälp med eller behöver släppa taget om. Samarbeta. Sänk kraven om det behövs.

Vi behöver kraft och inspiration och glädje. Vi behöver få känna allt vi känner. Vi behöver stötta och ta hand om varandra så att vi kan fortsätta att arbeta för en bättre värld, inom det område som vi brinner allra mest för, var och en på vårt eget sätt.

Förutom goda relationer och känsla av att jag gör skillnad så behöver jag mycket kaffe, choklad, vackert och mjukt garn att virka med, tända ljus, varma filtar, klistermärken, dagbokstid och tid vid symaskinen. Vad behöver du?

Världen har inte gått under. Det råder ingen systemkollaps i Sverige. Det finns kaffe. Men vi har tagit ett par rejäla kliv i fel riktning den senaste tiden. Det är tungt.

Så nu backar vi, sörjer, tar ny sats och fortsätter kämpa.

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!