Samtal om hållbart engagemang – i en rosa soffa

Jan 25, 2018

Igår var min kollega Sara och jag i Stockholm hos LSU - Sveriges ungdomsorganisationer. Under det senaste året har vi samarbetat med dem inom ramen för projektet HEL - Hållbart Engagemang och Ledarskap.

Det är ett superspännande och viktigt projekt som tar ett helhetsgrepp kring frågan om hållbart engagemang i allmänhet och inom ungdomsrörelsen i synnerhet. Hur kan vi brinna utan att brinna ut? Och vilka förutsättningar behöver vi skapa i organisationerna för att göra det möjligt?

Jag berättar mer om projektet här.

En del av projektet är att ta fram en webbplattform med tips, råd och verktyg till organisationer som menar allvar med att de vill bli mer mänskligt hållbara, för alla som är engagerade: förtroendevalda, volontärer, medlemmar, anställda.

Mitt och Saras bidrag är ett antal filmer där vi ger våra bästa tips kring olika ämnen. Det handlar om att prata om roller och förväntningar, om att skapa goda relationer mellan olika grupper inom organisationen (styrelsen och kansliet till exempel), om att skapa en god samtalskultur och om hur strukturer och rutiner kan bidra till mer demokrati.

Till en del av filmerna kommer det också att finnas checklistor och övningar. Alltihop kommer att ligga öppet och gratis, vilket känns alldeles fantastiskt bra.

Plattformen lanseras i mars. Håll ögon och öron öppna och följ LSU, till exempel på FacebookInstagram eller Twitter.

Det var väldigt roligt att vara filmstjärna för en dag. Det blev en intensiv och mycket effektiv dag och samtidigt var det hela informellt och avslappnat, en kombination som jag gillar väldigt mycket. Och som jag mår bra av, för att prata hållbarhet.

Dessutom fick jag flera goda idéer och insikter kring att skapa bra och informativa filmer med enkla medel, det kommer jag att ha stor nytta av framöver.

Nu väntar jag ivrigt på att filmerna ska redigeras så att jag kan få se resultatet. Hoppas att det blir precis så bra som jag tror.

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!