Tvåminutersregeln – gör det direkt

Jun 10, 2018

För snart ett år sedan satt jag på ett tåg och läste (eller lyssnade på, om vi ska vara noga) David Allens klassiker Getting Things Done. Den hade året tidigare kommit ut i en ny, uppdaterad version, sedan den tog mig och så många andra med storm 2001.

En vän frågade mig häromdagen om jag verkligen har läst hela boken. Hon och några vänner hade skrattat gott åt att ingen av dem lyckats med just det: att få det gjort. Och visst, den är lång och full av upprepningar. Men så väl värd tiden.

Förutsatt att du också prövar åtminstone några av dina insikter i praktiken förstås. 

Det är på sätt och vis en missförstådd bok. Om jag inte minns alldeles fel så säger författaren i förordet till den nya upplagan att han ibland ångrar titeln på boken. Han ville inte skriva en bok om hur vi kan få mer gjort. Det är inte det som är bokens kärna.

Getting Things Done handlar om att skapa och använda ett system som avlastar hjärnan och frigör vår kreativitet och skaparkraft. Ett system som håller reda på saker åt oss och som därmed gör det möjligt att vila på riktigt. Att tänka på “ingenting”, utan att hela tiden oroligt påminna oss själva om en massa saker vi är rädda att glömma bort, att tappa mellan stolarna.

Och frihet att skapa, att visionera, att ta ut riktningen för hur vi vill leva våra liv.

David Allens tes är att det inte går att börja med visionerna så länge som vår vardag består av stress och kaos. Först när vi på riktigt har koll på läget och känner oss trygga med vårt system (vårt external mind, som David Allen kallar det) så finns det plats att tänka riktigt stort.

Hur som helst. Det jag upptäckte där på tåget när jag lyssnade på boken som jag läste för så länge sedan var att jag faktiskt tillämpar mycket av GTD-systemet, fast jag har glömt varifrån det kom.

Som tvåminutersreglen: om någonting tar mindre än två minuter så är det smartare att göra det direkt än att sätta upp det på att-göra-listan eller bara skjuta det på framtiden. 

Det låter banalt, men det är en av mina viktigaste principer för vardagseffektivitet och det gör stor skillnad. Det rensar min att-göra-lista från småsaker och dessutom är det tillfredsställande att få bocka av någonting, även om det är småsaker. Det ger mig energi till större åtaganden.

Det finns många fler guldkorn ur Getting Things Done. De återkommer vi till en annan dag.

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!