Vad tar du ansvar för? Poddklanen reflekterar.

Dec 13, 2022

Vad tänker du på när du ser ordet ansvar? Är det ett positivt eller negativt laddat ord för dig?

I podden Drömmen om Målajord intervjuar Maria Estling Vannestål personer som på olika sätt har valt att lyssna inåt och leva sina liv i kontakt med sina drömmar och sin inre kompass. Utom ibland när hon tar paus från intervjuandet och slår sig ner med mig och Sara Norrby Wallin för ett samtal under rubriken Poddklanen reflekterar.

I ett poddklansamtal för ett tag sedan pratade vi just om ordet ansvar. Vad betyder det egentligen? Vad är lagom mycket ansvar och hur undviker vi att ta för mycket – eller kanske för lite – ansvar?

Är det självklart vilket ansvar jag har i olika situationer? Eller händer det att jag tar mer ansvar än vad som är rimligt, kanske mer än andra förväntar sig? Vad gör det med mig och med relationerna? Vad är hållbart?

Kopplingen mellan ansvar och personlig hållbarhet tror jag är central för väldigt många. När jag tar ansvar som kanske egentligen inte är mitt – eller åtminstone inte behöver vara det, eller åtminstone inte bara mitt – så riskerar jag att köra slut på mig själv.

Dessutom kan jag slå undan benen på rollfördelningen och bidra till förvirring och otydlighet genom att kliva utanför min roll. Därför blir det så viktigt att också koppla begreppet ansvar till vilken roll det handlar om. Annars är frågan “är det här mitt ansvar” omöjlig att besvara.

Du hittar avsnittet på Soundcloud, klicka här.

Du kan också hitta det på Spotify och i de flesta appar för poddar. Avsnittet heter 109. Går det att ta lagom mycket ansvar? Poddklanen reflekterar #11 och podden heter Drömmen om Målajord.

Låt oss hålla kontakten!

Gillar du det jag delar med mig av här på bloggen? Lämna din e-postadress här så hör jag av mig ungefär varannan vecka, med inspiration kring ämnen som engagemang, personlig utveckling, kreativt skapande och hållbart ledarskap

Jag skickar inga tråkiga "nyhetsbrev". Mailen från mig är personliga och från hjärtat. Jag tror att du kommer att tycka om dem!

Jag behandlar dina personuppgifter med största varsamhet och självklart i enlighet med GDPR. Du kan avsluta din prenumeration när som helst.