Vilket är ditt tema för 2019?

Jan 02, 2019

Jag lovade också några tips för att lägga grunden för ett riktigt bra 2019.

Här kommer två pusselbitar när det gäller planering för det nya året. Det handlar om vem du vill planera tillsammans med (det kan vara dig själv) och om att komma i kontakt med vad du verkligen vill.

Nästa steg i en planering är förstås att bryta ner visionerna, drömmarna, årets tema, till konkreta mål och planer. Det kommer tips för det också, så småningom. I det här inlägget vill jag prata om det övergripande, det lite mer abstrakta men kanske ännu viktigare än mätbara mål.

Det är så lätt att hoppa över den grunden, att kasta sig rakt in i nyårslöften och checklistor utan att stanna upp och fråga sig varför. Vad är det du vill egentligen? Vart är du på väg?

Oavsett hur du planerar, kom ihåg: det är du som bestämmer och du kan ändra dig när du vill. Du låser inte fast dig vid dina planer. När du sätter ord på vad du vill så blir det mycket troligare att du också kommer att röra dig åt det hållet. Samtidigt vet du att du förmodligen kommer att justera planen efter verkligheten många gånger under året! Det är som det ska.

Fördelen med att tänka tillsammans

Frågorna under nästa rubrik fungerar alldeles utmärkt att jobba med på egen hand, med din skrivbok eller kanske ditt favoritverktyg på datorn. Du kan också använda frågorna tillsammans med en vän, en kollega eller någon annan som du tycker om och litar på.

Sedan några år tillbaka brukar jag och min sambo ta in på hotell några dagar efter nyår och hjälpa varandra att planera och drömma inför det nya året. Det behöver inte vara långt borta, den här gången blir det ett par timmars resa med det mysiga Krösatåget till en liten stad alldeles nära oss. Det är att skapa den där bubblan utanför vardagen som är poängen.

Vi ser till att vi får tid och utrymme till våra personliga drömmar och till de gemensamma. Vad vill vi ska hända i våra liv och vad vill vi skapa tillsammans under 2019? Vad fungerar bra, vad är vi nöjda och tacksamma för och vad skaver eller irriterar som vi skulle vilja ta tag i?

För mig fungerar det bättre att planera tillsammans med någon, jag har lätt att fastna om jag försöker tänka kreativt på egen hand. Det är lättare när någon lyssnar när jag tänker högt. Den andra personen behöver egentligen inte säga så mycket, av någon anledning blir jag klokare bara av att någon lyssnar. Kanske är det så för dig också?

Vem skulle du vilja planera med? Det kan vara en vän (eller ett par vänner) eller kanske någon du jobbar tillsammans med eller som delar samma intresse eller ideella engagemang. Ni behöver inte ens vara på samma ställe, ni kan skapa en planerings-bubbla åt er per telefon eller på Skype.

Det viktigaste är att ni på allvar är beredda att vara stöttande och peppande. Självkritik är vi oftast utmärkta på själva, det behöver vi inte hjälp med utifrån. Välj att planera med någon som tror på dig och som vill dig väl!

Här skulle jag också vilja påminna om en sak: Vi är alla olika. Somliga går igång på planeringsverktyg, post-it-lappar, visioner, tidslinjer, kalendrar (räck upp en hand om det stämmer på dig), medan andra tycker att det är onödigt, tråkigt eller jobbigt att tänka framåt och fundera över de stora frågorna i livet.

Det är inte alls säkert att de människor som du älskar och omger dig med delar ditt intresse för framtidsplanering. Det är ok. Då skapar du tid och plats att djupdyka i det här på egen hand eller tillsammans med någon utanför din närmaste krets.

(Bli inte förvånad om människor omkring dig efter hand blir nyfikna och inspirerade av dina planeringsprocesser, så länge du är öppen utan att tvinga dem att delta. Större under har skett.)

Vad vill du – egentligen?

Vad längtar du efter? Vad skulle du vilja uppnå, uppleva, skapa? Börja gärna med att lista allt. Vill du ha mer tid för tv-serier och dataspel? Äta mer god mat? Resa mer? Läsa fler böcker? Lära dig virka en badrumsmatta? Skriv ner allt, huller om buller och utan att censurera dig.

Lägg sedan undan listan. Så småningom kan den vara underlag för att välja några önskningar som du vill omvandla till mål, men just nu är det viktigaste att du har fått ut önskningarna och tankarna ur huvudet så att det finns plats för nästa steg.

Ta dig tid att komma i kontakt med den där rösten i ditt inre som vill någonting mer för dig. Den där rösten som vet vad du kan och vilket liv du vill leva. Ditt framtida jag, den klokaste delen av dig, den modigaste, den som kan se längst.

Här kommer några frågor som brukar hjälpa till att få kontakt med den där delen av dig. Plocka ut de som talar till dig, sätt pennan till pappret och SKRIV. Eller ta en promenad tillsammans med någon och låt var och en tänka högt kring frågorna.

Jag säger det igen: du behöver inte besvara alla frågorna. Några (kanske tre stycken) är mer rätt för dig än de andra. Välj dem.

  1. Vad är viktigast i ditt liv just nu?

  2. Vem eller vilka personer är viktigast för dig just nu? Vem vill du vara för dem?

  3. Vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?

  4. Vad skulle du säga om du visste att rätt personer lyssnade? Jag menar, verkligen lyssnade?

  5. Vad behöver världen mer av från dig?

  6. Vad behöver du, egentligen? Om du skulle kunna ge dig själv det, vad skulle det innebära?

  7. När det gäller konst, kultur, litteratur, film – vad vill du uppleva under det kommande året?

  8. Vad är det verkligen dags för i ditt liv?

  9. Vad vill du släppa taget om, vad är du klar med?

  10. Vad är det dags att börja säga nej till oftare?

  11. Vad vill du säga ja till?

  12. Vad ska få mer tid av dig under det här året, för att det är viktigt för dig?

  13. Vad längtar din kropp efter?

  14. Om ditt framtida jag kom in genom dörren nu, för att be dig att särskilt tänka på en viktig sak när du planerar det kommande året, vad skulle det vara?

När du är klar, ta en liten paus. Ät en kanelbulle (om du vill).

Titta sedan på dina anteckningar. Ser du ett mönster i dina tankar när du svarar på frågorna? Tonar det kanske fram ett slags tema, en röd tråd? Vill du sätta ord på den i så fall?

Jag brukar välja ett tema för varje år. Mitt tema består oftast av ett eller några ord som blir som en ledstjärna genom året. Vilket skulle ditt tema kunna vara?

Nu är det din tur.

Jag hoppas att du har nytta av frågorna och tipsen. Gör vad du vill av dem! Använd det som passar dig och släpp taget om resten.

Jag återkommer med tips när det gäller den mer konkreta och handfasta planeringen också. Många gånger under det kommande året, skulle jag tro. Vill du se till att inte missa något? Skrolla längst ner på sidan och lämna din e-postadress!

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!