Välkommen 2018! Visioner och planer för det nya året.

Jan 06, 2018

Nyårsafton. Ångestladdat eller fullt av goda intentioner? Eller någonting mitt emellan?

Vi kan välja hur vi vill förhålla oss till den här brytpunkten mellan gammalt och nytt. Vi kan låta det vara en alldeles vanlig helg, en fest i goda vänners lag bara, nu när det är som mörkast och vi behöver det som mest. Eller så kan vi medvetet ladda nyåret med förväntningar och förhoppningar, ta chansen att släppa taget om sådant vi är klara med och uttala vad vi önskar.

Jag brukar använda årsskiftet till att se tillbaka och utvärdera det som har varit och därefter göra en ordentlig nystart. Påminna mig själv om vad jag vill, vad som är viktigt, hur jag vill leva och vem jag vill vara. Göra en plan för vad jag vill uppnå framöver.

Det händer ganska ofta att jag byter kurs även mitt under ett år. Egentligen är det ju jag som bestämmer när det är dags för nyårsritual. Men för det mesta tycker jag att januari passar bra som nyårsmånad.

Det är förresten den mystiska och svårgreppbara guden Janus som har gett namn åt januari. Janus är guden med två ansikten och därmed förmåga att både blicka in i framtiden och se tillbaka på det som varit. Tidens, skiftningarnas, övergångarnas, broarnas och dörröppningarnas gud.

Så känn ingen stress, tro inte att du måste hinna planera året som kommer under den korta julhelgen och att det är för sent när klockan slår tolv på nyårsnatten. Tvärtom: låt det gamla året klinga ut och kliv sedan in i planeringsmånaden Januari. Nu finns det tid för reflektion, bokslut, drömmar och strategiarbete, precis på den nivå som passar dig.

Mitt favoritsätt att börja det nya året är att avsätta några dagar, helst på en annan plats än hemma, tillsammans med någon som vill mig väl och som är ett bra bollplank. Postitlappar, färgade pennor och kanske en whiteboard eller ett par stora papper är bra verktyg.

De senaste åren har jag och min livskamrat tagit in på hotell och ägnat två dagar åt planeringsarbete. Det är höjden av lyx. Då hinner vi prata om vad vi vill med vårt gemensamma år, stötta varandra i att rita upp en plan för våra respektive företag och prata om våra individuella drömmar. Vi sitter i hotellobbyn eller på hotellrummet om det är stort nog, vi tar paus för en lång promenad och vi avslutar dagarna med att gå ut och äta tillsammans.

Vill du göra någonting liknande? Kanske med din partner eller annan familjemedlem, eller någon du samarbetar med i ditt ideella eller professionella uppdrag? Kanske med en god vän? Eller i ditt eget sällskap?

Är det ditt jobb, ditt engagemang, ditt privatliv eller någon annan aspekt av livet som ska vara i fokus? Eller en salig blandning? Vill du avsätta en dag eller två, eller räcker det med en eftermiddag? Du bestämmer.

I nästa blogginlägg som kommer på fredag (enligt den nya årsplanen för bloggen som är ett av resultaten av de senaste dagarnas visionsarbete) bjuder jag på några frågor och övningar att utgå ifrån i din planering av det nya året.

Vill du börja redan nu så är detta kortversionen:

  1. Vad längtar du efter, hur är ett gott liv för dig om du får tänka stort?

  2. Hur har det senaste året varit?

  3. Vad är du klar med, vad vill du lämna bakom dig?

  4. Vad vill du skapa i det nya året?

  5. Hitta ett ord, ett citat eller en slogan som du vill ska bära dig genom det nya året.

  6. Fira!

Låt oss hålla kontakten!

Gillar du det jag delar med mig av här på bloggen? Lämna din e-postadress här så hör jag av mig ungefär varannan vecka, med inspiration kring ämnen som engagemang, personlig utveckling, kreativt skapande och hållbart ledarskap

Jag skickar inga tråkiga "nyhetsbrev". Mailen från mig är personliga och från hjärtat. Jag tror att du kommer att tycka om dem!

Jag behandlar dina personuppgifter med största varsamhet och självklart i enlighet med GDPR. Du kan avsluta din prenumeration när som helst.