Ska jag tacka ja till ordförandeposten?

Feb 22, 2022

Att vara eller inte vara. Ordförande alltså.

Ingen vill bli ordförande i den lokalavdelning jag just har engagerat mig i. Det är inte den roll jag hade tänkt mig, men jag kanske ska tacka ja? Det verkar som att de andra vill det, kanske för att jag är ny och har mycket energi. Borde jag ställa upp? Vilka är fallgroparna?

Frågan kom upp i samtal med några av deltagarna i mitt ledarskapsprogram för ett tag sedan. Det kunde också ha varit jag som hade formulerat den, fast för många år sedan.

Jag har ställt mig själv den frågan flera gånger i mitt liv. Jag har varit ordförande och det har varit lärorikt, spännande, roligt och meningsfullt. Jag har också sagt ja när jag med facit i hand borde ha sagt nej. När rollen som ordförande ärligt talat kostade betydligt mer än den smakade. 

I det här blogginlägget har jag samlat några råd till mig själv (den jag var då) och till alla andra som just nu står inför samma val.

Ställa upp, ta den där rollen som ingen annan vill ha, bestämma mig för att blåsa nytt liv i styrelsens arbete? Kanske bidra till att det blir lättare för nästa person att tacka ja till rollen?

Eller hålla kvar vid ursprungsplanen: att engagera mig i verksamheten och avstå från en förtroendepost?

Var självisk

Jag är övertygad om att vi som är engagerade gör störst skillnad om vi ägnar oss åt något som vi tycker är kul och meningsfullt.

Så det första jag skulle vilja fråga är: Vill du vara ordförande? Ser du fram emot att leda styrelsens och lokalavdelningens arbete, att ha ett fågelperspektiv och att möjliggöra engagemang?

Passar det dig att ha koll på många olika processer och projekt samtidigt, att delegera och organisera? Eller är det snarare ett specifikt projekt eller en specifik verksamhet som du brinner för och vill lägga din tid på?

Vad var det som gjorde att du engagerade dig? Vad vill du göra?

Egentligen är detta den allra viktigaste frågan. Det är bara det att den inte alltid är så lätt att svara på. Så låt oss gräva lite djupare.

Vad vill du lägga din kraft på?

Häromdagen blev jag intervjuad i samband med en kartläggning av medborgardialog. Jag blev tillfrågad för att en bekant till mig som jobbar med kartläggningen hade läst en kommentar jag hade skrivit i en tråd på Facebook. En kommentar jag skrev för att jag upplevde att det saknades kunskap och fakta i tråden.

Varför ser jag det som mitt ansvar att gå in och ”styra upp” en Facebooktråd, undrade intervjuaren. Varför tar jag på mig den rollen? Svaret är att jag helt enkelt har svårt att låta bli. Missuppfattningar och felaktig information stör mig, det kliar i fingrarna, det krävs ju så lite för att att förklara och beskriva, att bidra med det perspektiv som saknas.

Jag tror att jag är bra på det, jag är duktig på att förenkla och förklara och kanske framför allt att göra det utan att döma eller förlöjliga eller förminska.

Samtidigt vill jag inte alls lägga min tid och kraft på att gå in i Facebooktrådar om ämnen som jag egentligen är särskilt intreserad av.

Så jag tränar på att låta bli. Att släppa ansvaret och istället prioritera sådant som jag verkligen vill få gjort. (Skriva blogginlägg till exempel.)

Känner du igen dig? Har du också lätt att kliva in och göra det som behövs nästan automatiskt, eftersom du är bra på det och ingen annan verkar ta ansvaret?

I så fall kan det vara läge att fundera på om det här med ordförandeskapet är samma sak. Är du på väg att säga ja till rollen som ordförande för att lokalavdelningen behöver dig, för att ingen annan gör det, för att du vet att du kan göra skillnad och styra upp saker och ting – snarare än för att du faktiskt VILL det?

Det är ingenting fel i det. Jag vill bara att du ska välja medvetet och med öppna ögon. Är det detta du vill lägga din kraft på? På bekostnad av vadå? Vad är det för projekt, idéer och verksamheter som du inte kommer att ha tid med om du blir ordförande och är det värt det?

Hur väl fungerar föreningen och styrelsen?

Jag brukar tänka på två delar: kultur och struktur. Både kulturen och strukturen i föreningen spelar roll för vilken skillnad du kan göra i din roll och hur du kommer att må under tiden.

Hur är stämningen i styrelsen? Finns det en vänlig och kreativ kultur? Är samtalen respektfulla, finns det humor och glädje?

Finns det anställda som styrelsen är arbetsgivare till och hur fungerar i så fall relationen mellan personal och styrelse? Vad är ordförandens roll när det gäller ledning av personalen? Får personalen det stöd och den ledning de har rätt till?

Vilken struktur finns det när det gäller möten och beslut? Går det att ta del av gamla protokoll? Finns det utrymme att testa nya sätt att jobba i styrelsen?

Jämför dina iakttagelser med din egen syn på hur föreningen borde fungera. Är glappet stort? I så fall, vilka områden vill du försöka förändra som ordförande?

Har du stöd för den förändringen i resten av styrelsen? Är du redo att möta motstånd om andra i föreningen tycker att det är jobbigt eller onödigt att förändra arbetssätt och strukturer?

Kommer du att kunna prioritera och förändra en sak i taget, eller finns det risk att du tar på dig alldeles för mycket på en gång?

Förändra inifrån eller trampa upp nya stigar?

Det här är lite känsligt att ta upp, men jag gör det ändå: En del av de folkrörelser som har funnits under lång tid (och en del av de nystartade också) är organiserade på ett ganska omodernt sätt. Delar av organisationen kan ha stagnerat och det arbetssätt som finns bidrar inte längre till kreativitet och engagemang.

I värsta fall är arbetssätten och strukturerna istället en bromskloss, en våt filt över engagemanget.

Många, många lokalavdelningar och styrelser möjliggör engagemang och skapar förutsättningar för medlemmarna att göra skillnad. Jag vill absolut inte dra alla över en kam, Sverige är fullt av exempel på ideellt engagemang som är friskt och starkt.

Men det finns också föreningar eller lokalavdelningar som har fastnat i ett gammalt arbetssätt och det finns strukturer på lokal och regional nivå som inte längre är ändamålsenliga. Det behöver hända något nytt.

Så hur förändrar vi, hur förnyar vi engagemanget?

Ibland gör vi det allra bäst genom arbete inom styrelsen, genom att komma med nya idéer och förslag och vinna stöd för dem. Särskilt om det finns en vilja att förändras och testa nya arbetssätt, hos fler än hos dig, så kan det sättet vara det bästa.

Men ibland kan det göra större skillnad att luckra upp strukturerna istället. Att skapa grupper och projekt utanför styrelsen, att samverka med andra delar av organisationen, att skapa nätverk av människor som vill liknande saker.

Visa i praktiken hur det kan fungera att genomföra kreativa, engagerande projekt och låta engagemanget spridas genom andra kanaler än just via styrelsen.

Jag menar absolut inte att du ska jobba på ett sätt som underminerar styrelsen, jag är den första att uppmana till respekt för föreningsdemokratin. Be om en kontaktperson i styrelsen för det nya projektet, informera om vad du vill göra, be om stöd och mandat.

I många lokalavdelningar är allt för stor del av verksamheten knuten till styrelsen. Då kan det vara bra för föreningen att bli lite mer spretig och vildvuxen!

Så vad vill du göra och var i organisationen har du störst möjlighet att göra det?

Kom ihåg att du är rörlig

Om du väljer att ta på dig ett ordförandeuppdrag (eller vilket uppdrag som helst) så kan det vara bra att komma ihåg att du faktiskt kan byta roll eller hoppa av om du upptäcker att du inte trivs.

I många föreningar är det tradition att ordföranden sitter under mycket lång tid. Men så måste det inte alls vara. Du kan sitta ett år om du vill och sen göra något annat.

Jag tror att traditionen med långa ordförandeperioder bidrar till att det ofta är svårt att få medlemmar att ta på sig den rollen. Det blir en sorts ”sanning” att ordförandeposten i princip är ett livstidsuppdrag. Ännu en norm vi skulle behöva utmana!

Var självisk (igen)

Jag hoppas att jag inte avskräcker någon från att ta sig an ledaruppdrag med det här blogginlägget. Vi behöver fler ledare inom föreningsvärlden!

Men jag vill upprepa det som jag så starkt tror på: du ska lägga din kraft och ditt engagemang på det som är kul och meningsfullt. Det kan vara en ordförandepost. Det kan också vara någon annan typ av ledaruppdrag.

Gå på magkänslan. Våga testa. Och ändra dig om du upptäcker att inte trivs, testa en annan roll eller en annan förening.

Ju sannare du är gentemot din egen inre kompass desto mer kommer världen att få ut av ditt engagemang. Och du behövs! Din glädje, din lust och din vilja att göra skillnad behövs.

Lycka till med ditt beslut. Du har mitt fulla stöd, vad du än väljer! 

Brinna! Ett ledarskapsprogram som gör skillnad

Du som har en ledarroll är varmt välkommen att läsa mer om mitt ledarskapsprogram för ideellt engagerade. Kanske kan det hjälpa dig att mejsla fram ditt eget ledarskap, att bli ledare på ditt sätt?

Du kommer att ha nytta av det oavsett om du är ordförande eller tar någon annan ledarroll, som att driva ett projekt eller en verksamhet.

Programmet passar också ledare för mer informella grupper, inte bara för det "klassiska" föreningslivet. Läs mer här!

Låt oss hålla kontakten!

Allra helst skriver jag numera på Substack, där du kan prenumerera på brev från mig. Där går det dessutom att skriva en kommentar och berätta vad du tänker när du har läst.

Jag skriver både om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du väljer vad du vill läsa och vad du vill prenumerera på. Välkommen!

Intressant, berätta mer!