Symboler som verktyg

May 30, 2024

Att vara fristående föreläsare, utbildare och coach betyder att jag får skapa precis vad jag vill. Jag får följa min lust och min inspiration och se vart den tar mig. Den friheten är ovärderlig.

År 2011 skrev jag boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation och jag har föreläst och utbildat med utgångspunkt i den boken sedan dess.

Det ideella engagemanget och ledarskapet, att skapa förutsättningar för människor att brinna och göra skillnad utan att brinna ut, det är en hjärtefråga som för alltid kommer att vara i centrum av det jag gör.

Men jag har flera strängar på min lyra. Flera kort i min kortlek, kanske är en ännu mer passande metafor i det här sammanhanget.

Självreflektion med symboler och arketyper

Det kan ju verka som tarotkort ligger ganska långt från ideell organisering och ledarskap. Särskilt för den som ser tarotkort som spåkort i händerna på en beslöjad dam i ett tält med en spåkula. 

De senaste åren har jag upptäckt vilket rikt verktyg det är för självkännedom och självledarskap. Oavsett vad du tror på. 

När den första tarotkortleken skapades i Italien under renässansen så var det en spelkortlek. Tarot fortsatte att vara spelkort i många hundra år, innan ockultister fick tag i en kortlek på 1700-talet och bestämde sig för att det absolut var en spåkortlek.

Det var början på tarotkortens förvandling, från spelkort till spåkort. Nya kortlekar togs fram där bilderna på korten justerades för att passa mer för sitt nya användningsområde. Symboler från astrologi och egyptisk mytologi (som var på modet i Europa under den här tiden) smög sig in i kortleken.

Idag finns hundratals olika tarotkortlekar med olika utföranden och teman. Kortens historia som spelkort går fortfarande att se, till exempel innehåller alla tarotkort 78 kort och är uppdelade i fyra sviter (precis som vår vanliga spelkortlek) plus en extra svit med trumfkort.

Och nu händer något spännande. Från spelkort till spåkort, nu är det dags för Tarot att genomgå ytterligare en förändring, att gå in i sin tredje ålder kanske vi kan säga. 

Under åren har Tarot samlat på sig detaljer från världens olika mytologier, symboler och arketyper. I varje ny kortlek som tagits fram har skaparen inspirerats av tidigare kortlekar och lagt till sin egen prägel.

Det här gör korten till ett spännande och roligt verktyg för självreflektion.

Jag kan dra ett kort, inte för att jag tror att det visar vad som ska hända imorgon utan för att jag kan se mig själv i det. Jag känner igen mig i karaktärerna, jag speglar mitt eget liv och mina utmaningar i det, jag leker med metaforerna och förstår mer om mig själv. 

Precis som när jag läser en riktigt bra roman och plötsligt upplever att den handlar om mig, om mitt liv. 

Nu har jag skapat en kurs där jag berättar mer om själva tarotkortleken. Om hur den kan läsas, om hur symbolerna kan förstås. Om alla de olika lager som Tarot-sagan innehåller. 

Samtidigt vill jag ge dig möjligheten att hitta ett nytt sätt att hålla kontakten med dig själv. En rutin i vardagen, en vana att checka in och reflektera en stund över var du är, vart du är på väg, eller bara hur du mår. Vad du längtar efter. Vad du behöver.

Låter det intressant? Läs mer och anmäl dig senast den 17 juni. Kursen startar den 25 juni och det vore fantastiskt att ha dig med! 

LÄt oss hÄlla kontakten!

Allra helst skriver jag numera pÄ Substack, dÀr du kan prenumerera pÄ brev frÄn mig. DÀr gÄr det dessutom att skriva en kommentar och berÀtta vad du tÀnker nÀr du har lÀst.

Jag skriver bÄde om ideellt engagemang och om personlig utveckling. Du vÀljer vad du vill lÀsa och vad du vill prenumerera pÄ. VÀlkommen!

Intressant, berÀtta mer!