En vardag att längta till

upload.jpg

Soloföretagare och ledare i ideella organisationer har en sak gemensam: vi styr till stor del över vår egen tid och skapar vår egen vardag.

Inte i ett vakuum. Snarare tvärtom. I min roll som ordförande i Växjö Rödakorskrets likväl som i mitt företagande känns det ibland som att försöka hålla kursen i snålblåst samtidigt som en massa människor omkring mig kastar saker åt mig som jag förväntas fånga och högljutt pekar ut nya viktiga mål som jag också borde sträva mot.

Då gäller det att då och då ta sig tid att stänga ute alla röster och återknyta till min kärna. Hur var det nu. Vad är min vision för mitt ordförandeskap? Och för mitt företag? Vad är det jag vill uppnå och på vilket sätt? Vem vill jag vara i mina olika roller? Och vilket liv vill jag leva, här och nu, medan jag håller styrfart framåt?

Just nu sitter jag på ett hotellrum i Göteborg och förbereder en workshop jag ska hålla i eftermiddag, för nystartade företagare inom kreativa näringar. 

Det här är vad jag önskar för dem: jag önskar att var och en av dem om bara några få år driver ett framgångsrikt företag som ger dem förutsättningar att komma till sin rätt, få ägna sig åt det de älskar (oavsett om det nu är musik, design, matlagning eller skrivande), bli lagom utmanade och känna sig lagom trygga och att deras kreativitet bidrar till att göra världen till en bättre plats. 

Jag tror på att vi gör som mest nytta om vi samtidigt får leva gott, vad det nu betyder för var och en av oss. Det behöver inte betyda att allt allting ska kännas lätt och lustfyllt, men om det alltid känns tungt, besvärligt och ofta otäckt eller mycket obekvämt, då är blir det inte bra för någon.

Det ska vara gott att leva och det kan inte vänta tills jag har uppnått alla mina mål. Det måste finnas ett sätt att sträva och kämpa för det jag vill uppnå och samtidigt ta en sovmorgon när jag behöver det, äta gott och värna de relationer som är viktiga för mig, till exempel. 

Det får bli min röda tråd för den här dagen och för föreläsningen.

Vad betyder framgång för dig? Framgång som gör att du bidrar på det sätt du önskar och samtidigt mår bra och känner dig tillräckligt tillfreds med ditt liv? 

Podd #5 Visioner för det nya året

Årets första podavsnitt handlar om planering. Det är ett samtal med Maria Estling Vannestål som är författare och driver poden Drömmen om Målajord om att följa sin egen kompass och Sara Norrby Wallin som jobbar med kommunikation och utveckling av organisationer och företag i sitt eget företag Bygga Samarbete. Vi pratar om årsritualer och om olika sätt att planera sin tid. 

Tips och tricks från detta inlägg

Den fantastiska romanen som Maria kom ut med förra året heter Lex Katarina. Det är en bok om vardag som ställs på ända och samtidigt fortsätter alldeles som vanligt, om sorg, otillräckligt, stress, glädje, krav som inte går att leva upp till och om kärlek, sammanhållning och oväntat ärliga och läkande möten. Om alldeles vanliga människor och inga spektakulära händelser alls men ändå svår att lägga ifrån sig. Rekommenderas varmt! 

Sara och jag använder varsin app för att-göra-listor. Sara gillar Todoist och jag är förtjust i Remember The Milk. För att mäta sin tid rekommenderar vi appen Tidrapport, men det finns mängder av liknande appar.

Planeringshäftet inför det nya året som Maria och Sara använder har utvecklats av Susannah Conway.

Mitt eget system för visioner och planering ser ut så här:

1. Vision för det nya året

Res iväg med någon du tycker om eller avsätt tid för dig själv. Börja med att tänka tillbaka på året som gått. Vad handlade det om? Vilka segrar vill du fira? Vilka pladask vill du lämna bakom dig och kanske lära något av? 

Sätt sedan en intention för det nya året. Har det ett tema? Vad önskar du dig av dig själv i år? Om du vill kan du rita en tidslinje eller kanske ett årshjul och tänka kring vilka större projekt eller teman som kommer att prägla året. Hur ska du se till att det finns plats under det här året att må bra och komma till din rätt? 

Kom ihåg att allt det här bygger på vad du vet nu och en kvalificerad gissning om vad som kommer runt hörnet. Du behöver inte hålla dig till planerna. Det här handlar om att få en bra start, inte om att låsa fast sig själv i fyrkantiga detaljplaner.

2. Plan för de närmsta tolv veckorna

Om det funkar för dig kan du sätta ett tema för de närmsta tolv veckorna och fundera på hur du ska styra för att hålla riktningen. Kanske vill du hellre ha en tioveckorsplan, en plan för terminen eller något helt annat?

3. Varje vecka

Sätt dig ner med din planering och ställ några frågor till dig själv. De frågor jag använder just nu är:

  • Vad finns i kalendern den kommande veckan? 
  • Vad är jag tacksam för just nu?
  • Vad är jag glad över eller ser fram emot? 

Ta fram din master-att-göra-lista och välj ut några punkter som du vill få gjort just den här veckan.

4. Varje dag

Ta en postitlapp (eller någonting annat, men poängen är att du inte ska få plats att skriva så mycket). Skriv ner ett par punkter som du vill få gjort idag. När dagen är slut tittar du på listan och prickar av det som blivit gjort i din master-att-göra-lista. Sen slänger du lappen. 

Blev allt på lappen inte gjort? Det beror antingen på att du behöver jobba på din förmåga att uppskatta vad du hinner med på en dag eller på att dagen inte alls blev som du trodde. Ingen fara, du får en ny chans imorgon. 

Vad är ditt nästa steg?

Vad tog du med dig från det här podavsnittet? Och vad tänker du göra nu? 

Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation

Min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation kom ut första gången 2012. Då gav jag ut den på egen hand. Förra året plockades den upp av ett riktigt förlag och flyttade hemifrån. Den trivs alldeles utmärkt i gott sällskap bland förlagets övriga litteratur som är inriktad på ideell sektor. 

Nu har boken varit slut på förlaget i några veckor, det gick fortare att sälja upplagan än vi vågade hoppas på! Som tur är kommer nya böcker från tryckeriet vilken dag som helst, hälsar Niklas Hill på Trinambai förlag. Beställ boken här! 

upload.jpg

2017 börjar i Falkenberg

upload.jpg

Sedan några år tillbaka reser jag bort några dagar varje år tillsammans med min sambo skribenten och fotografen Thomas Lissing, för att avsluta året och drömma om nästa. Vi lägger allt vi är stolta och tacksamma för på bordet, tillsammans med allt som inte blev som vi tänkt oss. Vi firar, synliggör insikter och lärdomar och reflekterar över det som ligger bakom oss. 

Sen ritar vi upp planer och visioner för det kommande året, för oss själva, för våra företag och för oss som familj. Vi lägger upp dagarna som vi vill och varvar planeringen med promenader och god mat. 

Följer vi planerna sen då och blir det som vi tänkt oss? Naturligtvis inte. Men det ger oss riktning och styrfart. Vi ställer in kompassen och är bättre rustade när vardagen tar vid igen. Dessutom lär vi känna varandra bättre och får syn på varandras önskningar och drömmar. 

Vi brukar välja ett nytt ställe för vår visionskonferens varje år. I år blev det Falkenberg. 

Hittills har vi hunnit checka in på hotellet, ta en promena längs vackra Ätran och påbörja utvärderingen av 2016. 

Det här är de frågor vi utgår ifrån:  

  1. Vad är du nöjd och stolt över när du ser tillbaka på 2016?  
  2. Vilka insikter eller lärdomar kan du ta med dig från det som har gått bra?
  3. Vad blev inte alls som du tänkt dig? 
  4. Vad kan du lära dig av det? 
  5. Vad handlade 2016 om för dig, vad var det för ett slags år? Finns det en röd tråd eller ett tema?  

Imorgon är det dags att börja blicka framåt.  

(Det är förresten du som bestämmer när du vill göra ett avslut, reflektera och göra en ny plan för framtiden. Det behöver inte ske vid slutet av ett år. Det kan du göra precis när du vill.)

De första avsnitten av podden Leva gott

Vad lyssnar du på under dina promenader under julhelgen? Kanske några samtal med kloka personer på temat "Leva gott" i dubbel bemärkelse, alltså leva ett gott liv och samtidigt göra gott, för sig själv och andra? 

Då är min podcast precis det du söker. 

Här finns alla de avsnitt som hittills kommit ut, på Soundcloud och på Itunes.  

Min ambition är att publicera ett nytt avsnitt per månad under 2017, med start sista torsdagen i januari. Anmäl dig till mitt nyhetsbrev så hör jag av mig när årets första avsnitt är klart! 

Nu önskar jag dig en varm och god jul och ett strålande nyår! 

Podd #4 Karriärtips för eldsjälar

Therese Hagstedt har genom åren hjälpt hundratals människor att börja lyssna på sin egen inre röst och hitta sin egen väg genom livet. Hon är en klok, erfaren och skicklig coach, föreläsare och utbildare, men framför allt är hon en av mina allra bästa vänner. Vi har dessutom drivit företag tillsammans och fortsätter att stötta varandras vägval genom ömsesidigt mentorskap.

När vi spelade in det här avsnittet hette Therese fortfarande Anna och om du har följt min resa ett tag så har du förmodligen stött på henne med det namnet. Varför Therese numera heter Therese kan du som blir nyfiken läsa om här. 

Många som söker sig till Therese har en känsla av att de är på fel plats i livet: en alltmer gnagande insikt om att de har hamnat i fel jobb. Ofta är känslan sammankopplad med en oro för vad det skulle innebära att ta den där känslan på allvar och börja söka svaret på vad de egentligen vill jobba med. Med hjälp av Thereses coaching och andra verktyg kan de äntligen påbörja arbetet med att hitta och börja följa sin egen väg.   

Du som lyssnar på den här podden har förmodligen valt jobb och inriktning mer medvetet än de flesta som söker sig till Therese. Men även eldsjälar som du och jag behöver stöd i att lyssna på vår inre röst när vi ska välja bland roller, uppdrag och jobb. 

I det här samtalet ger Therese sina bästa råd kring just det: att välja sin väg, steg för steg, medvetet och med utgångspunkt i vem du är, vilken skillnad du vill göra och vad du behöver för att må bra. 

Podd #3 Vad är egentligen gott? Om att leva medvetet

I det här avsnittet av podden samtalar jag med Maria Ståhl som arbetar med yoga, lösningsfokuserade samtal och mentorskap. Utgångspunkten är frågan om det finns någonting som kan kallas gott och vad det egentligen är. Finns det också någonting som är ont? Vad är det? Och hur kan vi välja att leva gott i vardagen? 

Ett filosofiskt samtal med mycket praktiskt tillämpning. Håll till godo!