Motgift mot frustration och känsla av hopplöshet

Jun 23, 2021

På bilden: min favoritplats i världen just nu. I skuggan på vår uteplats, med min dagbok och frukost inom räckhåll. Här landar jag med mig själv och mina tankar innan dagen tar vid.

Nu får det väl ändå vara nog med elände, tänker du säkert ibland. 

Kan inte alla bara skärpa sig, hålla sams, sluta förbruka jordens resurser utan någon respekt för vare sig framtida generationer eller naturen själv, lägga av med att kriga och förfölja, ta ansvar för ledarskapet för landet och världen, helt enkelt bara bete sig som folk?

Hur svårt kan det vara?

Ibland är det inte så lätt att hålla hoppet uppe. Att göra sitt bästa och fortsätta försöka förändra världen i det lilla och det stora. 

Här kommer några tips från mig till dig (och lika mycket till mig...

Läs hela inlägget

Ett samtal om att brinna utan att brinna ut

Jun 16, 2021

Jag är nästan alltid grymt tacksam över min förmåga att brinna för saker. Den där elden i mig, det som gör att jag går igång på roliga, spännande eller viktiga projekt hela tiden. Den som gör att jag inte kan låta bli att skapa nya saker.

Det är samma inre eld som gör att jag under större delen av mitt liv har varit engagerade i olika typer av föreningar eller andra sammanhang. Jag vill förändra saker. Jag vill göra skillnad. Ibland på egen hand men ofta tillsammans med andra.

Känner du igen dig? Jag tänkte väl det.

Och så finns det ju en baksida. Den som illustreras i myten om Ikaros som flög så högt på sina vingar av fjädrar och vax, så svindlande högt och så nära solen att vaxet smälte och Ikaros störtade ner i havet.

Det är helt enkelt lätt att engagera sig lite för...

Läs hela inlägget

Det allra bästa sättet (att göra vad som helst)

Jun 02, 2021

I förra veckan delade min kära vän Maria Estling Vannestål med sig av inte mindre än trettiotre inspirationskällor på sin blogg.

Jag spricker lite i sömmarna av stolthet över att jag är en av dessa trettiotre.

Jag är i mycket gott sällskap. Läs hela blogginlägget här.

Ta gärna fram listan över böcker du vill läsa och annat du vill kika närmare på, du kommer att vilja fylla på den medan du läser Marias lista!

När det gäller just mig så nämner Maria tre “klokskaper”, tre områden som jag har inspirerat henne inom:

  • Mina tankar om att hitta sin genizon, ett begrepp som jag har hämtat från boken Big Leap av Gay Hendricks
  • Att det går att brinna, att bry sig, att förändra världen – utan att brinna ut.
  • Att marknadsföring kan se ut på olika sätt och att Maria får ...
Läs hela inlägget

Vad har 90-sidorskrisen med ledarskap att göra?

May 19, 2021

Har du någon gång gett dig på att skriva en roman eller genomföra något annat större konstnärligt projekt? Då har du förmodligen stött på 90-sidorskrisen. 

Även om du aldrig skulle få för dig att skriva en bok så kan fenomenet vara bra att känna till. Åtminstone om du till exempel har en ledarroll är ideellt engagemang, har en hobby eller någonting annat som kräver motivation och kreativitet.

En av de bästa sakerna med mitt jobb är att jag får göra så olika saker. Min vardag består av helt olika uppdrag för olika typer av organisationer – och ett stort antal egna projekt inom olika områden.

Ibland händer det sig att en idé från ett projekt skickar sina rottrådar sig in i ett annat. En tanke, ett koncept, en problemlösning visar sig passa lika bra någon helt annanstans än där...

Läs hela inlägget

Planering med eller utan Bullet Journal-metoden

Feb 06, 2021

Det är lördag. Jag dricker kaffe och tittar på en intervju med Ryder Carroll, skaparen av Bullet Journal-metoden.

Det är ingen ny intervju, den ligger på en privat lista jag har skapat på Youtube som jag kallar "Morgon-TV". Där lägger jag videor jag vill se medan jag äter frukost. Eller som nu, till mitt förmiddagskaffe en alldeles ledig lördag.

Du har säkert hört om Bullet Journaling och kanske prövat systemet själv.

Eller så har du avfärdat det som en tidskrävande hobby i stil med scrap booking, efter att ha sett några av de miljoners miljoner bilder och videor som sprids på internet.

Bullet Journaling är ett system för att fånga in och organisera tankar som Ryder Carroll skapade för att han inte hittade något annat sätt att planera och anteckna, som riktigt passade hans liv och hans hjärna. 

Det är...

Läs hela inlägget

Sagan om det omvända kylskåpet

Dec 17, 2020

För några veckor sedan höll jag en föreläsning för Röda Korsets Ungdomsförbund. Vi pratade om grupputveckling, om att skapa sammanhållning och en varm och modig samtalskultur, bland mycket annat. 

Jag citerade Thomas Hylland Erikson, ur hans bok Rötter och fötter. Där finns den fantastiska metaforen, liknelsen där gruppidentitet beskrivs som ett omvänt kylskåp.

Rätt ska vara rätt: Thomas Hylland Erikson citerar i sin tur författaren och journalisten Peter Normann Waage.

Berätta mer, bad en av deltagarna efter föreläsningen.

Så här kommer en film!

Till alla hjältar i förenings-Sverige, håll tillgodo!

Läs hela inlägget

Podd #20: Ge mig ramar att studsa mot!

Dec 15, 2020

Välkommen till årets sista avsnitt av podden Leva gott! 

Jag är väldigt kluven till det här med ramar och regler. Å ena sidan blir jag frustrerad om allt flyter och det inte finns någonting att hålla sig i, om möten är oändliga och oplanerade utan dagordning, till exempel.

Å andra sidan vill jag göra som jag vill, jag blir obstinat om jag upplever att någon bestämmer över mig eller tror att den vet bäst vad som är bra för mig.

Det är nog helt enkelt så här: jag gillar regler och ramar och planer och checklistor. Väldigt mycket. Så länge jag kan förändra dem eller bryta mot dem så fort de inte passar mig.

Hur är det för dig? Har du lagom mycket ramar i ditt liv och har du lagom mycket makt över dem?

Välkommen att lyssna när yoga- och meditationsläraren Maria Ståhl och jag reflekterar kring den...

Läs hela inlägget

Podd #19: Hur fungerar ditt inre kraftverk?

Nov 27, 2020

I podden Leva gott delar jag med mig av tankar, insikter och reflektion kring frågor som är viktiga för att jag ska må bra och komma till min rätt. Min förhoppning är förstås att jag inte är ensam om att tycka att de här frågorna är intressanta. Jag hoppas att du ska inspireras och fortsätta att klura på egen hand. 

Jag hoppas också att du ska tycka om podden som ett sällskap, att du ska gilla att hänga med mig och mina gäster en stund. Kanske på din promenad eller när du diskar, vad vet jag.

Det här avsnittet är faktiskt det första som jag spelar helt utan gäster. Det är du som är min gäst den här gången. Det är dig jag vill prata med.

Vad ska vi prata om? Jo, om energi. Om vad som tar och ger energi, kraft, ork – och hur det går till att ladda batterierna igen. Om att vara ensam och tillsammans med...

Läs hela inlägget

Podd #18 Fredagsfika, små och stora cirklar och konsten att stanna upp

Nov 12, 2020

Det är över ett år sedan jag spelade in det här samtalet med Sara, så det är verkligen på tiden att det får komma ut i etern! 

Välkommen till en tid när ingen hört talas om coronapandemi, handtvättstorra händer och social distansiering. Slå dig ner med oss i soffan, ta en kopp te, klia poddhunden Chutney under hakan. Förbered dig för ett samtal om vad som är viktigt.

När är det läge att stanna upp och när är det full fart framåt som gäller? När är framåt i själva verket att stanna upp? Och vad ger mest energi, ett mingel med människor som du är nyfiken på och vill prata med eller att bara vara alldeles för dig själv?

Boken som Sara nämner heter Don't just do something, stand there: Ten principles for leading meetings that matter och författarna heter Marvin R Weisbord och Sandra Janoff. 

Mer...

Läs hela inlägget

Äntligen dags att väcka liv i podden igen!

Nov 10, 2020

(Varför illustreras detta inlägg av en nyligen utslagen saffranskrokus i blek novembersol? Tja, varför inte?)

Vet du att jag har en podd? Den heter Leva gott, vilket så klart syftar på att leva gott i dubbel bemärkelse: att göra gott, vara en god kraft men också må bra och komma till sin rätt i sin vardag.

Jag har fem fantastiska stående gäster i podden, min finfina poddpanel. De rycker ut med all sin klokhet och erfarenhet och generositet och hjälper mig och poddlyssnarna att tänka kring olika ämnen.

Från början utgjorde dessa samtalsinlägg hela podden, alla avsnitt som hittills publicerats är samtal med mina poddgäster.

Podden tar en ny form

I augusti öppnade jag för första gången anmälan till Ledstjärnor, min e-kurs om att utforska och formulera vad som verkligen är viktigt. Den bygger på ljudfiler att lyssna på och...

Läs hela inlägget
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Close

Fyll i namn och e-postadress.